Na Paliću tradicionalni Berbanski dani

SUBOTICA –

Na Paliću su u toku tradicionalni Berbanski dani. Ovo je 31. po redu manifestacija u znaku berbe grožđa i voća. Berbanski dani se završavaju sutra.

Prošle godine tradicionalni Berbanski dani na Paliću nisu održani zbog svima poznatih epidemioloških mera tako da je ovogodišnjoj kraljici berbe Andrijani Brkljač krunu predala kraljica od pretprošle godine Anita Kovač.

berbanski, dani, 1

Izvor: RTV

Vitezovima vinskog reda Arena Zabatkiensis pripao je težak zadatak. Izabrati pudara godine. Ove godine izbor je pao na mladog vinara i vinogradara iz selja Ljuvoto kraj Subotice. Nikola Skenderović se za dobru reputaciju među vinarima izborio svojom kevidinkom sa Subotičke peščare.

„Vegetacija je kasnila nekih 15-20 dana što je pomoglo tome da nam se vinograd nije izmrzao, pa smo mislili da će i berba da kasni i neke sorte neće uspeti da sazru, ali eto imali smo dovoljno sunčanih dana tako da očekujemo dobru berbu“, rekao je Nikola Skenderović, pudar godina, Ljutovo (Subotica).

Gostima i posetiocima obratio se i predsednik Pokrajinske Skupštine, ujedno i predsednik skupštine JP Park Palić. Ištvan Pastor tom prilikom je istakao da su vina sa Subotičko-Horgoške peščare među najboljima.

„Što se tiče vinarista, mislim da je naše vinarstvo u našoj državi generalno iz godine u godinu sve bolje i bolje i u tom smislu mislim da je ovo naše vinogorje iz godine u godinu sve bogatije, sve kvalitetnije sa veoma širokom i veoma kvalitetnom ponudom“, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i skupštine JP Park Palić.

Berbanski dani na Palicu, održavaju se po trideset i prvi put. Proslavu berbe, ne samo grožđa, već svih plodova koji dospevaju početkom jeseni možete posetiti i u nedelju. Manifestacija ima humanitarni karakter, a cilj je pomoći subotičkom Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka”.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*