Na severu Kosova jutros mirno, Sofronijević stabilno

Svečlja: Akcija koordinisana sa međunarodnim akterima
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Bojan Slavkovic

 

Na severu Kosova je mirno, a tokom noći nije bilo akcija policije niti okupljanja građana, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Uklonjene su barikade koje su juče postavljene u severnom delu Mitrovice i kod mesta Rudare kod Zvečana, i saobraćaj je normalizovan.

I dalje ima tragova sukoba na ulicama Kosovske Mitrovice, patrona suzavca i šok bombi, čaure ispaljenih metaka, a policija je sinoć uklonila i nekoliko zapaljenih automobila, prenosi Beta.

Nekoliko Srba je povređeno u tim sukobima, među njima najteže Srećko Sofronijević (36) koji je posle operacije u stabilnom stanju.

Sukob je izbio pošto su carinici u pratnji policije ušli u nekoliko trgovinskih objekata, potom su se okupili građani srpske nacionalnosti, a zatim su stigle i specijalne jedinice Rosu.

Kosovska policija prijavila je da je osmoro njenih pripadnika povređeno, kao i da je oštećeno nekoliko vozila.

Policija je saopštila da je osam osoba uhapšeno i da je raspisana poternica za desetak ljudi, među kojima za dvojicom Srba.

Simić: Srbi uplašeni i besni

KOSOVSKA MITROVICA – Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je jutros mirno u srpskim sredinama na severu Kosova i Metohije, ali da su Srbi uplašeni i besni i da traže zaštitu države Srbije jer, kako kaže, više ne mogu da predvide šta ih čeka i na kakve je akcije spremna Priština.

Simić je rekao da su tokom jučerašnjeg upada do zuba naoružanih specijalaca Rosu u opštinu Zvečan i severni deo Kosovske Mitrovice najdirektnije bili ugroženi životi Srba koji su, kako kaže, goloruki trpeli otvorenu vatru od strane specijalaca.

‘„Ono što se juče dogodilo je neprihvatljivo i nedozvoljeno. Pucalo se po porodičnim kućama u kojima su bile bebe trudnice, majke… Naš narod je uplašen, ali i besan, ovo više ne može da se trpi, ne možemo više ni u najgorim scenarijima da predvidimo šta čeka Srbe na KiM”, rekao je Simić za TV Prva.

Naveo je da su, samo nekoliko dana nakon što su se jedinice Rosu povukle sa Jarinja i Brnjaka i počela primena potpisanog sporazuma, do zuba naoružani specijalci ponovo upali u srpske sredine pod tobožnjim izgovorom da sprovode akciju u „borbi protiv plazma keksa, koka-kole i fante”.

Simić je kazao da se nigde u svetu ne sprovodi inspekcija uz duge cevi i da se nigde demonstranti, kako je Priština predstavila srpski narod, ne razbijaju puščanim mecima.

„Juče nismo videli specijalce sa štitovima kako razbijaju demonstrante, videli smo tone suzavaca, šok bombe i upotrebu vatrenog oružja po golorukom narodu“, kazao je Simić, prenosi Tanjug.

Naglasio je da su Srbi odlučni da ostanu i opstanu na KiM, a da su od predsednika Aleksandra Vučića i drugih državnih struktura tražili samo jedan odgovor: da li će država da stane u zaštitu svog golorukog naroda ili ne.

„Kako god bilo, moramo da nađemo način kako da branimo svoje porodice i kuće, ali u tome očekujemo podršku naše države i svih struktura, jer ovo je neizdrživo”, rekao je Simić.

Dodao je da je jutros mirno na severu KiM, ali da je, kako kaže, tako bilo i juče sve do osam sati, kada su upali specijalci Rosu.

„Ne mogu da kažem da je sve u redu i da li upravo neko iz Prištine šalje specijalce Rosu na goloruk srpski narod. Situacija je mirna, ali tako je bilo i juče dok Rosu nisu upale na sever, tako je bilo i pre 20. septembra dok specijalci nisu došli na Jarinje i Brnjak“, kazao je Simić.

Podvukao je da je, što se tiče srpskog naroda, situacija mirna i da je Srbima mir preko potreban, ali da je, kako kaže, potrebno da i Priština prestane sa jednostranim akcijama i sa slanjem do zuba naoružanih specijalaca koji “podrivaju mir i izazivaju nestabilnost“.

Ambasada SAD u Prištini: Vašington zabrinut

PRIŠTINA – Ambasada SAD u Prištini oglasila se povodom jučerašnjih događanja na severu KiM, a portparol ambasade rekao je da je Vašington zabrinut zbog toga što je došlo do protivljenja „pokušaju kosovskih institucija da uspostave red i mir na celom Kosovu”, prenosi Tanjug.

Iz američke ambasade saopšteno je da nasilje, bilo da je usmereno protiv vlasti, medija ili građana, nije prihvatljivo i da ga treba procesuirati.

Ambasada SAD je pozvala na smirivanje situacije, prenela je „Gazeta ekspres”.

Svečlja: Akcija koordinisana sa međunarodnim akterima

PRIŠTINA – Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je da je za akciju kosovske policije u nekim opštinama na Kosovu postojala koordinacija sa međunarodnim saveznicima.

On je rekao da u operativnim centrima policije postoje međunarodni predstavnici koji im pomažu u obavljanju dužnosti, prenosi Zeri.info.

„Ova akcija je uperena protiv šverca, što je rana koja iscrpljuje finansije namenjene državi Kosovo. Imali smo koordinaciju sa međunarodnim akterima u vezi sa ovom aktivnošću”, rekao je Svečlja na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

On je dodao i da takvih akcija u borbi protiv šverca ima gotovo svakodnevno, postavljajući pitanje da li kosovska policija uvek treba sa nekim da koordinira.

Svečlja, takođe, tvrdi da su demonstranti u severnom delu Kosovske Mitrovice danas tokom sukoba „protiv policije koristili dugo oružje”, prenosi Ekonomia online.

„S obzirom na ovu situaciju želim da naglasim da smo posvećeni zakonu i redu. Današnja akcija je bila uspešna i završena je hapšenjem nekoliko ljudi, a sprovođena je na celom Kosovu, tako da nikako nije usmerena protiv građana sa severa zemlje. Naše institucije neće tolerisati narušavanje ustavnog poretka, a svi koji krše zakon biće uhapšeni”, naveo je Svečlja.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*