Na Torlaku do kraja godine još 2,5 miliona doza Sputnjika V

BEOGRAD: Na Institutu „Torlak“ do sada je proizvedeno 1,5 miliona doza Sputnjik V vakcina protiv virusa korona, a plan je da se do kraja tekuće godine proizvede još 2,5 miliona doza prve i druge komponente te vakcine, izjavila je direktorka Instituta dr Vera Stoiljković.
Vakcina Sputnjik V Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo
Foto: Vakcina Sputnjik V Foto: REUTERS /Sergey Pivovarov

Kako je dr Stoiljković navela u intervjuu za Blic, u Institutu se nadaju nastavku saradnje sa ruskim partnerima, ali i njenom proširenju.

„Dalji tok epidemije odvijaće se u zavisnosti od povećanja broja vakcinisanih, jer za sada, a pretpostavljam i ubuduće, vakcinacija će predstavljati jedino rešenje u borbi protiv ove bolesti, uz istovremenu primenu epidemioloških mera“, kazala je dr Stoiljković odgovarajući na pitanje novinara.

Kako je dodala, vakcinacija je jedino rešenje u borbi protiv virusa korona, a svako protivljenje borbi protiv ove zarazne bolesti, pa i putem propagarinja nevakcinisanja, samo će otežati put do pobede nad pandemijom.

Na pitanje da prokomentariše to što vlada veliko interesovanje građana za „našu“ vakcinu, dr Stoiljković ističe da građani imaju dugogodišnje poverenje u proizvode Instituta „Torlak“ što daje satisfakciju i rukovodstvu Instituta.

Dr Stoiljković kaže da je osim vakcine protiv virusa korona, Institut „Torlak“ za predstojeću sezonu gripa proizveo i stavio na raspolaganje građanima Srbije 200.000 doza vakcine protiv gripa.

„Plan je da u bližoj budućnosti proširimo pogon za proizvodnju vakcine protiv gripa, kao i da obnovimo i unapredimo kompletne proizvodnje postojećih farmaceutskih proizvoda u Institutu“, kaže dr Stoiljković.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*