Nagrada za herojsko delo – spasavanje trogodišnjeg dečaka

Opština Surčin nagradiće Vidoja Nenadića, komšiju koji je uprkos svim opasnostima skočio u septičku jamu i iz nje izvukao dete, a zatim ga povratio u život. – Borba za mališana trajala i posle izvlačenja

Vidoje Nenadić (Foto: Fejsbuk)

Trogodišnji dečak koga je komšija Vidoje Nenadić u poslednji čas izvukao iz dva i po metara duboke septičke jame u Dobanovcima i dalje se nalazi na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, ali je u stabilnom stanju. Za tri dana od kako se incident dogodio priču o dečaku i komšiji koji ga je spasao čuli su mnogi. Zbog ovog izuzetnog dela nadležni u opštini Surčin odaće priznanje čoveku bez čije bi se hrabrosti i prisebnosti dogodila tragedija.

– Odlučili smo da se bar na neki način odužimo čoveku za herojski gest koji je uradio. On je sigurno bio svestan kolikoj opasnosti se izlaže kada je skočio za detetom u septičku jamu. Žrtvovao je i svoj život da bi ga spasao. Zbog toga ćemo Vidoja Nenadića nagraditi iz opštinskog fonda predviđenog za uspešne radnike iz javnih ustanova. Tu odluku moramo da donesemo po određenim zakonskim procedurama, a nakon toga bismo Vidoja pozvali u opštinu da se malo bolje upoznamo i da damo svoj skromni doprinos njegovom podvigu – rekao je Stevan Šuša, predsednik opštine Surčin. On je istakao da su iz ovog fonda prošle godine bili nagrađeni i zdravstveni radnici iz kovid ambulante.

Kako kaže Šuša, Vidoje je izuzetno prisebno reagovao, za šta mu je najverovatnije pomogla i stručna obuka koju je u toku života prošao.

– Vidoje je godinama radio u „Planumu”, odakle je otišao i u penziju. U toku svog radnog veka radio je i kao obezbeđenje pa je prošao i obuku prve pomoći. On ne samo da je izvukao dete iz jame, već je uspeo i da mu da veštačko disanje i vrati ga u život. Mogao je pored septičke jame da bude i neko drugi pa da ne odreaguje kako treba. Nekada se dogodi i da oni koji su hrabri blokiraju pa ne znaju koje korake da preduzmu. A Vidoje je znao. I kako da izvuče dete i kako da mu pomogne – objašnjava Šuša.

Kako kaže Vidoje Nenadić, sve se dogodilo dok je on vario u dvorištu.

– Pritrčao mi je stariji brat od malog koji je upao u jamu i počeo da ponavlja: „Bata upao, bata upao u rupu.” U tom trenutku sam začuo majku dečaka kako zapomaže i zove u pomoć. Potrčao sam do septičke jame. Ona i komšinica pokušavale su da dohvate dete, ali im nije uspevalo. I ja sam probao rukom da ga uhvatim, ali uzalud. Kada sam video da na površinu vode u blizini deteta izlaze balončići, shvatio sam da moram da reagujem odmah. Skočio sam u jamu i, verujte mi, ni sam ne znam kako, ali sam uspeo da izvučem mališu. U pomoć mi je priskočila i komšinica Slađa, ona me je snažno povukla i pomogla da izađem. E onda je tek krenula borba. Dete je bilo u nesvesti i ja sam počeo da mu dajem veštačko disanje i izbacujem vodu iz pluća. Trajalo je to bar petnaestak minuta. Sve vreme njegova majka ga je dozivala i jaukala. Sve mi je to teško palo i predstavljalo dodatni pritisak. Srećom, dete je prodisalo – priča Vidoje.

On je emotivan čovek, ali i na neki način neko ko predoseti stvari.

– Noć pre ovog što se desilo sanjao sam Svetu Petku. Ona mi se u snu nasmejala. I eto – donela mi sreću. Jedno dete je preživelo, a dobio sam i jednu lepu vest. Postaću po peti put deda – ističe Vidoje.

Septička jama, inače, pripada zgradi u kojoj su nekada živeli radnici „Planuma”, a poslednjih godina služila je i kao privremeni smeštaj. Deo stambenih jedinica su radnici otkupili, a neki od njih ovaj prostor i izdaju. U jednom od iznajmljenih stanova živi porodica trogodišnjeg dečaka.

Jama u koju je dete upalo nije izrađena po standardima niti je imala poklopac. Bila je prekrivena granjem i pločama, što je možda i doprinelo incidentu.

Koliko je opasno upasti u septičku jamu podsetio je i sam Šuša.

– Letos smo, nažalost, u Surčinu imali nesreću kada se jedan naš sugrađanin ugušio u septičkoj jami. On je hteo da proveri kakvo je stanje cevi, ali kada je ušao u senkrup ugušio se od gasova. Pri pokušaju da ga izvuče, u jami se onesvestio i njegov sused. On je, srećom, preživeo, mada je imao velikih zdravstvenih problema – podsetio je Šuša.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*