Nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za Gorana Paskaljevića na 13. LIFFE festivalu u Leskovcu

Trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE ove godine se održava u Leskovcu od 25. do 29. septembra, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

Nagrada "Živojin Žika Pavlović" za Gorana Paskaljevića na 13. LIFFE festivalu u Leskovcu 1

Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, a projekcije će se održavati i uživo i onlajn.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja biće uručena nagrada  „Živojin Žika Pavlović“ našem proslavljenom reditelju Goranu Paskaljeviću, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma, svoj prvi igrani film „Čuvar plaže u zimskom periodu” snimio je 1976. godine, i od tada je snimio preko 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta.

Reditelj je kultnih ostvarenja „Poseban tretman”, „Varljivo leto ‘68”, „Bure baruta”, i mnogih drugih. Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film „Uprkos magli” s kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

Povodom nagrade Goran Paskaljević je izjavio da Živojin Pavlović nije bio samo njegov prijatelj, već i njegov uzor.

„Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime“, rekao je Paskaljević.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona.

LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu Srbije, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u regionu.

Festival se organizuje uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i partnera.

IZVOR:DANAS

FOTO: Fonet/Oktobar film (Arhiva)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*