Najavljena 13. sednica Skupštine grada Subotice

„Na dnevnom redu sutrašnje, trinaeste sednice Skupštine grada imaćemo 23 tačke od kojih je, objektivno, najvažnija donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Subotice za 2021. godinu. Bitna je, svakako, i Odluka o donošenju Plana generalne regulacije IX za zonu Mesne zajednice ‘Zorka’, a ostale tačke dnevnog reda odnose se na rad javnih i javno komunalnih preduzeća”, rekao je predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom 13. sednice Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 9. septembar 2021. godine, sa početkom u 9.00 časova.

 14537_1.jpg

Izražavajući uverenje da će se tokom sutrašnjeg skupštinskog zasedanja voditi kvalitetna rasprava o rebalansu budžeta, Pastor je istakao da Grad Subotica veoma dobro stoji u finansijskom smislu i da su prihodi ostvareni u većoj meri nego što je to bio slučaj u nekim prethodnim godinama i mandatima.

„To je, pre svega, zasluga građana koji plaćaju porez, a zasluga je, takođe, i Gradske uprave. Takva situacija omogućava da se realizuju određeni projekti koji se nisu učinili realnim na kraju prošle godine, kada je usvajan budžet grada za 2021. godinu. U okviru tih projekata asfaltiraće se, recimo, ulice u Čantaviru i u Hajdukovu, a više sredstava će se usmeriti za uređenje zelenih površina. Za nekoliko dana počinje  rekonstrukcija glavne fasade Gradske biblioteke, prevashodno iz republičkih i nešto malo gradskih sredstava”, istakao je Pastor.

On je kazao da je rekonstrukcija glavne fasade Gradske biblioteke izuzetno značajna i zbog izgleda centra grada, jer se, kako je rekao, Narodno pozorište spolja polako u potpunosti završava.

14537_2.jpg

„U centru grada imamo i novu fontanu, kao i spomenik nekadašnjem gradonačelniku Karolju Birou. Bitno je da i ta glavna fasada Gradske biblioteke okrenuta prema Gradskoj kući i glavnom gradskom trgu bude obnovljena. Tu se ne radi samo o jednostavnoj obnovi fasade, već se radi i o restauratorskim i konzervatorskim radovima zbog Atlasa, koji drže balkon Gradske biblioteke, koji su u lošem stanju. Raduje me što ćemo narednih nekoliko meseci raditi na obnovi te fasade i nadam se da će njena rekonstrukcija biti okončana do kraja godine, ukoliko vremenske prilike budu to dozvolile”, naglasio je Pastor, i dodao da će se izraditi i projektna dokumentacija za obnovu kuće Karolja Biroa, u Braće Radića 7, koja je u jako lošem stanju.

Govoreći o Odluci o donošenju Plana generalne regulacije IX za zonu Mesne zajednice „Zorka“, Pastor je naveo da po zakonu Grad treba da izradi 13 takvih planova generalne regulacije, da je ovo jedanaesti takav plan i da su ostala još dva plana koja su u izradi.

14537_3.jpg

„Ovi planovi su, s jedne strane bitni zato što će građani moći brže da dobijaju dozvolu za gradnju, a sa druge strane jednostavnije će se proširivati ulice, znači radovi će se u pravnom smislu jednostavnije izvoditi i biće mogućnosti za otvaranje novih ulica u Mesnoj zajednici ‘Zorka’. Ostale tačke dnevnog reda, kao što sam već rekao, odnose se na javna i javno komunalna preduzeća, menjaju se odluke o njihovom osnivanju zbog uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji grada Subotice. Dakle, radi se o uklađivanju sa Statutom Grada. U tačkama vezanim za nekoliko javnih preduzeća radi se o izmeni statuta javnog preduzeća, a imamo i jednu tačku personalne prirode. Menjaće se i odluka o mesnim zajednicama, takođe zbog uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu. Mi smo izmenili Statut Grada, nakon toga smo izmenili Poslovnik o radu Skupštine grada i sada sve ostale dokumente i javnih preduzeća i ustanova treba da uskladimo sa odredbama Statuta“, naglasio je dr Balint Pastor.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*