NAJBOLJI ORKESTAR NA TAMBURICA FESTU JE TAMBURAŠKA SKUPINA „DOBREČ“ IZ SLOVENIJE

Najbolji orkestar na ovogodišnjem,  14. po redu „Tamburica festu 2021“, koji se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi, tamburaška skupina „Dobreč“ iz Slovenije. Tako je u petak, prve festivalske večeri, odlučio stručni žiri koji je za najbolju orkestarsku interpretaciju nagradio Kamerni sastav Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluke iz RS BiH, za najboljeg begešara, Nenada Nikolića, za bas primaša Stevana Vladislava i za najboljeg primaša, Marka Martinovića.

Tamburaška skupina Dobreč Dragatuš – Slovenija Fot

Smotru tamburaša je u petak uveče svečano otvorio Njegova ekselencija ambasador Turske u Srbiji, Hami Aksoj, koji je najavio bratimljenje Novog Sada i turističkog centra Alanja u Antaliji. On je takođe naglasio da Tirska   nije   slučajno   ove   godine   “zemlja   prijatelj”   “Tamburica festa” , jer svake godine sve više jačaju odnosi dve zemlje, i neverovatnom brzinom raste broj turista iz Srbije u Turskoj i turista iz Turske u Srbiji.

-Veoma sam srećan što imam priliku da budem u lepom gradu kao što je   Novi   Sad   i   lepom   festivalu   koji   neguje   tradiciju   i   okuplja izvođače iz raznih zemalja. Takođe, veoma mi je drago što je Turska“zemlja prijatelj”   festivala ,  jer je  tamburica  bitna  za  Tursku  a festival priznaje važnost i daje značaj tom instrumentu. Novi Sad je Evropska prestonica kulture iduće godine, a ovegodine   radimo   na   tome   da   se   vaš   grad   pobratimi   sa   turističkim centrom, gradom   Alanjom u  Antaliji. Čekamo  vas  u  Turskoj,  ako  je niste posetili do sada, naša vrata su vam uvek otvorena- rekao je Aksoj.

 

Prve festivalske večeri, posle ukrštanja tambura, u revijalnom delu programa nastupili su Anadolijski duvački kvintet, dečji tamburaški orkestar „Sava Vukosavljev“ , ženski tamburaški orkestar „La banda“ i za kraj, publika je nagrađena celovečernjim koncertom „Vlatko Stefanovski trio“.

Festival se završava večeras, u subotu, 21. avgusta, kada će se birati najbolji vokalni solista i najlepše nove autorske tamburaške pesme, a   nastupiće   12   izvođača. U revijalnom delu programa   pevaće   Milica   Dosković,   članica   opere   Srpskog   narodnog pozorišta   a   takođe   poslastica   za   publiku   biće   muziciranje   Branka Baka   Jovanovića,   najvećeg   virtuoza   na   tamburici.   Za   posebno finale,   u   celovečernjem   koncertu,   nastupiće   sjajni   folker   Saša Matić sa svojim orkestrom i u pratnji tamburaša.

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*