Najveća epidemija morbila u Srbiji posle 25 godina

U Srbiji je, posle 25 godina, u toku najveća epidemija morbila, sa prvim smrtnim ishodima posle 20 godina, a tokom epidemije, koja je počela u oktobru prošle godine, zabeleženo je 4.858 obolelih i 15 smrtnih ishoda.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje „Batut“, prošle godine je u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije u epidemiji morbila prijavljeno 21.315 obolelih, sa 35 smrtnih ishoda, što je četiri puta više u odnosu na 2016. godinu.

Kako prenosi RTV, epidemije sa 100 i više slučajeva su registrovane u 15 od 53 zemlje, a najveći broj obolelih u 2017. godini je registrovan u Rumuniji (5.562), Italiji (5.006), Ukrajini (4.769), Grčkoj (967), Nemačkoj (927), Srbiji (702).

Epidemije su prouzrokovane padom obuhvata MMR vakcinom u dečijem uzrastu u specijalnim populacionim grupama (koje odbijaju imunizaciju iz verskih i filozofskih ubeđenja, Romi, migranti itd.), prekidom u snabdevanju vakcinama i nepravovremenim prijavljivanjem obolelih.

 Obeležavanje Nedelje imunizacije koja traje do 29. aprila ima za cilj da pažnju opšte javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije.

Imunizacija se sprovodi u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti i najbrži je i najjeftiniji način kontrole, kojim se odstranjuju i na kraju iskorenjuju mnoge zarazne bolesti, prenosi RTV.

Novim trogodišnjim programom obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti iz decembra 2017. godine, tokom ove godine predviđeno je uvođenje obavezne imunizacije dece protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije, pasivne imunizacije prevremeno rođene dece protiv oboljenja izazvanih respiratornim sincicijelnim virusom, obavezne imunizacije zaposlenih u zdravstvenim ustanovama protiv malih boginja, zaušaka i rubele.

Prema novom Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima od aprila 2018. godine u Program obavezne imunizacije uvedena je vakcinacija protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumnije za decu rođenu od 1. januara 2018. godine.

Prema Kalendaru obavezne imunizacije u Srbiji vakcinacija se sprovodi protiv tuberkuloze, difterije, velikog kašlja, tetanusa, dečije paralize, hepatitisa B, morbila, zaušaka, rubele, oboljenja izazvanih virusom influence tip B i oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije.

Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95 odsto i viši obuhvat na nivou celokupne populacije dece koju prema definisanom uzrastu i kalendaru treba vakcinisati (sva deca, svim vakcinama bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika), radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija, trajnih oštećenja i smrtnih ishoda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*