Nakon više od decenije, u Subotici izgrađen novi vrtić

SUBOTICA –

Nakon više od decenije, u Subotici je izgrađen potpuno novi vrtić. Uz podršku Vlade Mađarske, otvaranjem vrtića „Vackor“ u potpunosti je zaokruženo obrazovanje i vaspitanje na mađarskom jeziku u Srbiji – od pelena, do diplome.

Stotinak mađarskih mališana od jeseni će imati savremene uslove za predškolskog vaspitanja, nakon što je u Subotici otvorena predškolska ustanova „Vackor”. Prema planu, počeće sa radom u septembru, sa tri vrtićke i dve jaslene grupe.

otvaranje, vrtića, u, subotici

Izvor: RTV

„Dečiji vrtić Vackor ovde u Subotici, kao mađarska predškolska ustanova, ima veoma veliki značaj jer govori o upotrebi maternjeg jezika, o značaju maternjeg jezika već od najranijeg detinjstva, od jasličkog uzrasta, pa sve do one dece koja će uskoro da krenu u školu. Ova ustanova govori o tome da svaka manjina, pre svega, treba da čuva svoj identitet, svoj jezik” –istakao je predsednik Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal.

vrtić, u, subotici

Izvor: RTV

Vackor je izgrađen u ulici Braće Radić uz finansijsku podršku Vlade Mađarske. Ukupna vrednost investicije iznosi više od dva i po miliona evra.

vrtić, vickor, u, subotici

Izvor: RTV

„Značajna je ova investicija zbog toga što leči subotički problem jer nema dovoljno smeštajnih kapaciteta, sa jedne strane, a sa druge strane je značajna ova investicija zbog toga što će slušaoci, odnosno studenti Učiteljskog fakulteta koji studiraju zabavišnu pedagogiju ovde sticati praktično znanje”- smatra predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Kako je najavljeno, Vackor kao pravno lice, u narednom periodu će se proširiti po celoj pokrajini, odnosno biće otvoreni punktovi koji će biti povezani sa ovim vrtićem kao isturena odeljenja. Prvo takvo bi trebalo da bude otvoreno sledeće godine u Novom Sadu.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*