Napadnut nekadašnji LGBT+ aktivista Marko Milovanović

Izvor: Pixabay

Trojica nepoznatih muškaraca napala su nekadašnjeg LGBT+ aktivistu Marka Milovanovića, najpre dobacivanjem homofobičnih pokliča, a potom i fizički, dok je Milovanović tom prilikom zadobio prelom palca.

Kako se navodi u saopštenju udruženja „Da se zna“, slučaj, koji se dogodio u utorak popodne, je prijavljen policiji, a čeka se tok istrage i dalje postupanje nadležnih organa.

„Ovaj napad je još jedan pokazatelj u kakvom su položaju LGBT+ osobe u Srbiji i da su svakodnevno izložene opasnosti od napada zbog svog ličnog svojstva“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju su naveli i nalaze izveštaja tog udruženja, koji se bavi protivpravnim incidentima nad kvir osobama i koji pokazuje da šest od deset incidenata motivisanih homo i transfobiojom ostaje „nevidiljivo za nadležne organe“, a da je glavni razlog za tu brojku „nepoverenje LGBT+ osoba prema državnim organima“.

„Adekvatnim sankcionisanjem napada na LGBT+ zajednicu i dostojanstvenim postupanjem prema prebrodiocima/teljkama, država bi ohrabrila zajednicu da ovakve slučajeve prijave, dok bi vinovnicima ovakvih krivičnih dela bio poslat signal da niko u Srbiji ne sme biti ugrožen zbog svojih ličnih svojstava“, ocenilo je to udruženje.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*