NASA započela misiju skretanja putanje asteroida

(Foto Beta/AP/NASA)

VAŠINGTON – Američka agencija NASA (Nacionalna Vazduhoplovna i Svemirska Administracija) lansirala je svemirsku letelicu Dart u probnu misiju skretanja putanje asteroida koji predstavljaju potencijalnu ili realnu opasnost za Zemlju.

Svemirska letelica je lansirana na put dugačak 6,8 miliona milja sa misijom da se sruši na jedan svemirski satelit Dimorfos sličan malom Mesecu da bi se videlo da li se asteroidi mogu odvratiti od mogućeg sudara sa Zemljom, prenosi Rojters.

Dart je lansiran sinoć u 22:21 na raketi nosaču tipa Falkon 9 u vlasništvu kompanije Spejs Iks Ilona Maska iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji, kao prvi planetarni odbrambeni sistem, preneo je Tanjug.

Plan je da se robotska svemirska letelica Dart sruši na Dimorfos brzinom od 24.100 kilometara na sat kako bi minimalno promenila putanju tog nebeskog tela.

Ako misija uspe to će značiti da NASA, ali i druge svemirske agencije, mogu da skrenu neki asteroid koji ide ka Zemlji i spreče katastrofalni udar i mogući smak sveta.

Kapsula Dart, veličine automobila, odvojila se od noseće rakete nekoliko minuta nakon lansiranja i nastavila svoje desetomesečno putovanje u duboki svemir, nekih 6,8 miliona milja od Zemlje.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*