„NASILJE MORA DA PRESTANE, OSLOBODITE SVE UHAPŠENE“ Evropska unija uputila oštre kritike vlastima u Belorusiji

 

Pozivamo beloruske vlasti da odmah i bezuslovno puste na slobodu sve pritvorene, navedeno je u saopštenju Saveta Evropske unije povodom demonstracija u Belorusiji.

Nemiri u Belorusiji traju od 9. avgusta, kada je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko, kojeg zapadni mediji nazivaju „poslednjim evropskim diktatorom“, uzeo šesti predsednički mandat sa osvojenih 80,08 glasova birača.

– Evropska unija pomno prati dešavanja koja su dovela do predsedničkih izbora održanih 9. avgusta u Belorusiji. Tokom izborne kampanje, narod Belorusije pokazao je želju za demokratskim promenama. Međutim, izbori nisu bili ni slobodni, ni pošteni – upozoravaju iz Saveta EU i dodaju:

– Državne vlasti sprovele su neprihvatljivo nasilje, prouzrokujući bar jednu smrt i mnogo povređenih. Hiljade ljudi je privedeno i pooštrena je sloboda okupljanja, govora i medija. Takođe, verodostojni izveštaji domaćih posmatrača pokazuju da izborni proces nije ispunio međunarodne standarde koji se očekuju od države koja učestvuje u OSCE-u. Narod Belorusije zaslužuje bolje – poručuju iz Saveta.

Belorusija

                                                                                         Belorusija
                                                                                             Foto: Reuters

Od oslobađanja političkih zatvorenika 2015. godine odnos između EU i Belorusije se poboljšao. Ali, kako je istaknuto u saopštenju Saveta EU, bez napretka u pogledu ljudskih prava i vladavine zakona, odnos između EU i Belorusije može se samo pogoršati.

– U skladu s tim, mi ćemo procenjivati postupke beloruskih vlasti da se bave trenutnom situacijom i sprovesti dubinski pregled odnosa EU sa Belorusijom. To, između ostalog, može uključivati preduzimanje mera protiv odgovornih za nasilje, neopravdano hapšenje i falsifikovanje izbornih rezultata. Pozivamo belorusko političko vođstvo da pokrene istinski i inkluzivni dijalog sa širom javnošću kako bi se izbeglo dalje nasilje. EU će i dalje podržavati demokratsku, nezavisnu, suverenu, prosperitetnu i stabilnu Belorusiju – zaključuje se u saopštenju Saveta EU.

Da podsetimo, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas zatražio je danas od Belorusije da hitno oslobodi uhapšene demonstrante i novinare koji su, kako je rekao, mirno protestvovali koristeći „svoja demokratska prava“.

Diplomatski izvor rekao je agenciji Tass da će u Briselu 27. i 28. avgusta biti održan neformalan sastanak ministara spoljnih poslova EU i da će se tada razgovarati i o odgovoru EU na dešavanja u Belorusiji nakon predsedničkih izbora.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*