Nastava u školama za sve osnovce u Republici Srpskoj, U Sloveniji ukidaju policijski čas posle šest meseci

BANJA LUKA –

Nastava za učenike od prvog do devetog razreda u Republici Srpskoj od danas će se ponovo odvijati u prostorijama osnovnih škola, saopšteno je iz Ministarstva prosvete i kulture.

Iz Ministarstva podsećaju da je taj zaključak Republički štab za vanredne situacije doneo u petak, 9. aprila.

škola,lug

RTV

Nastavlja se i sa organizacijom proširenog programa produženi boravak i jutarnje čuvanje, kao i svih sportskih i drugih aktivnosti školske dece i omladine u prostorijama osnovnih škola u Republici Srpskoj, prenosi RTRS.

Za učenike srednjih škola i dalje će biti organizovana nastava na daljinu.

U Sarajevu otvorene bašte kafića

U Sarajevu su, u skladu sa ublaženim epidemiološkim merama, posle 23 dana otvorene bašte i terase ugostiteljskih objekata.

Odluka je došla nakon ozbiljnog dvosedmičnog opadajućeg trenda brojeva novozaraženih i smanjenja pritiska na zdravstvene ustanove i zbog apela ugostitelja da se nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na neke druge delatnosti, kao i kolege iz drugih kantona gde nije bilo takvih mera, prenosi portal Klix.ba.

Od danas u kafićima i restoranima gosti mogu biti usluživani u otvorenim baštama i na terasama tih objekata. Ugostitelji će se morati pridržavati ranije propisanih mera koje se odnose na razmak stolova, ograničen broj gostiju, redovnu dezinfekciju i nošenje maski.

Od danas je biti dozvoljen rad i teretanama, samo za individualne treninge, kao i bazenima i sportskim centrima samo za profesionalce, odnosno takmičare.

Slovenija: Nakon 11 dana zaključavanja, ublažavanje mera

Nakon 11-dnevnog „zaključavanja“, u Sloveniji se danas ublažavaju antiepidemijske mere, ukida se šestomesečni noćni policijski čas i ponovo se otvaraju škole.

U osnovnim školama ponovo će početi nastava, dok će u srednjim biti uveden alternativni model po kojem će se grupe srednjoškolaca koje dolaze u školu smenjivati jednom nedeljno sa onima koji su nastavu slušali kod kuće.

Na fakultetima i viskim školama i dalje će važiti nešto strožiji režim održavanja nastave sa manjim grupama od najviše 10 studenata, kojima će biti dozvoljeno da dolaze na fakultete zbog vežbi ili na ispite, prenosi STA.

Ponovo će biti otvoreni radnje i institucije kulture, ski centrima će takođe biti dozvoljen rad, a ukida se i zabrana sportskih aktivnosti u koje nije uključeno više od 10 ljudi.

Barovi i restorana moćiće da dostavljaju hranu i piće, a u zatvorenom prostoru biće dozvoljeno prisustvo samo za „biznis tu biznis“ (B2B) goste.

Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru je i dalje obavezno, ali se ukida nošenje maski na otvorenom prostoru, mera koja je uz policijski čas bile veoma nepopularna u Sloveniji.

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*