Naučnici: Tromboza kod obolelih od Kovida uzrok smrtnosti?

Pixabay
LONDON –

Otprilike trećina teških slučajeva KOVID-19 ima opasne oblike tromboze, što bi mogao da bude faktor koji doprinosi stopi smrtnosti među obolelima, tvrde naučnici.

Trombozu, odnosno zgrušavanje krvi, prouzrokuje jaka upala pluća, koja predstavlja prirodnu reakciju organizma na korona virus, a neuobičajeno visoka učestalost zgrušavanja krvi kod pacijenata hospitalizovanih zbog KOVID-19 primećena je još u martu, navodi Bi-Bi-Si.

Pixabay

Osim toga, uočeno je i formiranje stotina malih ugrušaka u plućima nekih pacijenata, a korona virus je izazvao i povećan broj slučajeva potencijalno smrtonosne dubokovenske tromboze.

Zbog toga ima onih koji smatraju da je pravi broj teških slučajeva KOVID-19 kod kojih se javlja tromboza možda i mnogo veći, a osim tromboze, gušća krv dovodi i do veće učestalosti moždanih i srčanih udara.

Uz sve to, neke studije pokazuju da antikoagulanti koji se trenutno koriste radi sprečavanja tromboze nisu uvek delotvorni, dok s druge strane znatnije povećanje doza ovih sredstava može dovesti do obilnih krvarenja.

Zbog toga su u toku ispitivanja antikoagulanata, a jedan stručnjak iz Velike Britanije upozorava da postoji tanka granica između uspešnog razbijanja ugrušaka u krvi i izazivanja potencijalno smrtonosnih krvarenja.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*