NBS: Do sada 12 banaka omogućilo instant plaćanje

BEOGRAD –

Do sada je 12 banaka svojim korisnicima platnih usluga omogućilo izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima trgovaca, od kojih 10 banaka pruža i uslugu plaćanja skeniranjem NBS IPS QR kôda pripremljenim na računima/fakturama koje izdaju preduzeća.

Narodna banka Srbije (NBS) je u saradnji sa bankama omogućila instant plaćanja građanima i privredi još u oktobru 2018. godine putem elektronskog i mobilnog bankarstva kao i na šalterima pružalaca platnih usluga.

„Deo ovog složenog i višefaznog projekta obuhvata i postupno omogućavanje drugih inovativnih usluga koje se nude u okviru platnog sistema za instant plaćanja“, kažu u Narodnoj banci.

Centralna banka je od druge polovine februara ove godine omogućila da se instant plaćanja mogu inicirati i na prodajnim mestima trgovaca.

„Do sada je 12 banaka na osnovu odobrenja Narodne banke Srbije svojim korisnicima platnih usluga omogućilo izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima trgovaca, od kojih 10 banaka pruža i uslugu izvršavanja plaćanja skeniranjem NBS IPS QR kôda pripremljenim na računima/fakturama koje izdaju privredni subjekti među kojima su Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Telenor, VIP mobile, kao i drugi subjekti koji na svojim računima/fakturama imaju dvodimenzionalni bar-kôd označen sa NBS IPS QR“.

NBS je pripremila pregled usluga koje su do sada banke omogućile u vezi s instant plaćanjima na prodajnim mestima trgovaca i skeniranjem NBS IPS QR kôda sa računa/faktura, i taj pregled objavila na svom sajtu.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*