Ne postoji nijedan pravni argument koji bi opravdao članstvo tzv. „Kosova“ u Interpolu

Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković poručile su u Abu Dabiju, na sastanku sa predstavnicima diplomatskog kora, da je Generalni sekretarijat Interpola uvrštavanjem zahteva tzv. „Kosova“ u predlog dnevnog reda predstojeće Generalne skupštine prekršio međunarodno pravo, Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244, ali i sopstvene procedure i pravila.

Hrkalović i Popović Ivković su naglasile da ne postoji nijedan pravni argument koji bi opravdao članstvo tzv. „Kosova“ u Interpolu.

„Rezoluciju SB UN 1244 moraju poštovati sve države članice Ujedinjenih nacija. Odluka organa Interpola o zahtevu tzv. „Kosova“ za prijem u članstvo mora biti u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244″ – istakla je u obraćanju Popović Ivković.

Ona je upozorila da bi eventualni prijem tzv. „Kosova“ u Interpol predstavljao opasan presedan i kršenje pravila i procedura ove međunarodne policijske organizacije.

„Statutarni akti Interpola jasno određuju da odluka o članstvu u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji ne sme biti doneta kao politička odluka, dok rezolucija Hansa Korela, koja je usvojena u Pekingu prošle godine, jasno definiše da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članovi Interpola“ – rekla je Popović Ivković.

Držani sekretar Dijana Hrkalović upozorila je da situacija u južnoj srpskoj pokrajini jasno pokazuje nemogućnost lokalnih organa i evidentan nedostatak političke ili bilo koje druge volje prištinskih institucija da se bore protiv organizovanog kriminala i terorizma.

„Zbog toga smo uvereni da bi potencijalni prijem tzv. „Kosova“ predstavljao samo još jedan korak u daljoj zloupotrebi i političkim manipulacijama koje sprovode političke strukture u Prištini“ – navela je Hrkalović.

Ona je upozorila da eventualno članstvo tzv. „Kosova“ u Interpolu sigurno neće biti upotrebljeno u cilju izgradnje kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma.

„Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je sastavni deo Republike Srbije. Budite na strani Srbije i glasajte protiv članstva tzv. „Kosova“. Glasajte protiv kršenja međunarodnog prava i politizacije i rušenja ugleda Interpola kao ekspertske policijske organizacije“ – zaključile su Hrkalović i Popović Ivković u obraćanju predstavnicima diplomatskog kora u Abu Dabiju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*