Nebo iznad Crne Gore čuvaju Grčka i Italija

Zvanična Podgorica potpisuje tehnički sporazum sa Severnoatlantskom alijansom. Na visinama ispod tri hiljade metara patroliraće domaći helikopteri.

To je saopštio ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković i potvrdio da je u toku postupak potpisivanja tehničkih sporazuma, koji Podgoricu neće ništa koštati.

– Grčka i Italija će raditi „er polising“ za Crnu Goru, kao što su 2009. godine radile za Albaniju, kada je ušla u Alijansu – kazao je Bošković.

U Ministarstvu odbrane još ne mogu sa sigurnošću da saopšte koji će avioni biti angažovani za čuvanje crnogorskog neba.

– Najverovatnije je da će to biti „migovi“. Naše je da helikopterima zaštitimo nebo na nižim visinima – objasnio je crnogorski ministar odbrane.

Praktično NATO će obezbeđivati vazdušni prostor iznad tri hiljade metara, a sve ispod je obaveza Crne Gore.

Strahinja Bulajić, funkcioner Demokratskog fronta, u izjavi za „Novosti“ kaže da je ovim činom Crnu Goru aneksirao NATO uz saglasnost aktuelne vlasti, a mimo volje većine naroda.

– Ova zemlja ostala je bez funkcionalne suverenosti. Prosečan građanin to vidi i oseća u segmentu Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore – kaže Strahinja Bulajić. – Podsećam da su nekadašnji PVO sistemi „Strela“ za naše uslove bili veoma prihvatljivi, ali su na različite načine nestajali iz Crne Gore – uništavanjem, švercovanjem, preprodajom, i to za velike iznose. Pomenuti helikopteri sasvim sigurno ne predstavljaju adekvatnu zaštitu ni po broju, a ni po tehnološkoj savremenosti. Ali građani Crne Gore nisu dobili odgovor na suštinsko pitanje – od koga je to Crna Gora ugrožena, od koga joj preti tolika opasnost?

Crnogorska vojska raspolaže prilično skromnim vazdušnim naoružanjem – četiri školsko-borbena aviona G-4 „super galeb“, koji su ponuđeni za prodaju, kao i tri školska aviona UTVA 75, koji se takođe prodaju. Pored njih, Crnogorci poseduju 13 helikoptera (jedan izviđački, pet protivoklopnih i sedam opštih), jedan transportni helikopter „Mi-8“, koji je van upotrebe, dok se čeka kupovina dva nova srednja transportna helikoptera. U planu je kupovina novih helikoptera, najverovatnije četiri jurišno-transportna „Mi-171Š“, kao i toliko „Ka-32“ helikoptera za vatrogasnu službu.

Ministar odbrane Bošković ponovio je da Crna Gora ima obavezu da pola godine od pristupanja NATO usvoji sporazume koji daju poseban status pripadnicima vojne alijanse na njenoj teritoriji. Članstvo zvaničnu Podgoricu godišnje košta 475.000 evra, što je, kako smatra Bošković, jedina obaveza koju Crna Gora ima prema NATO.

AERODROM

Crnogorci poslednjih godina često gledaju u nebo čekajući da neka od moćnih NATO letelica aterira na neki od ovdašnjih aerodroma. Nikšićani naročito, jer je tamošnja lokalna vlast uz pomoć države izdvojila milione evra za rekonstrukciju aerodroma na Kapinom Polju, a uz kilometarske piste podignut je i toranj uz prateće sadržaje po međunarodnim standardima.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*