Nedimović: Pronađen je put za izvoz srpskih proizvoda u Rusiju

Izvor: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je „pronađen put za izvoz srpskih proizvoda u Rusiju“ i objasnio da roba „ide preko Turske i nekih baltičkih zemalja“.

Nedimović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je otklonjen i problem s izvozom jabuka, a da je u prethodnih mesec dana Srbija izvezla više jagoda nego u istom periodu prošle godine.

Ministar je ocenio da su trenutna dešavanja na tržištu hrane u svetu „dečja igra“ u odnosu na ono što će biti za šest meseci ili za godinu, zbog čega je, po njegovim rečima, „potrebna budnost svih institucija“ u Srbiji i podsetio da su donete tromesečne kvote za izvoz.

„Moramo da balansiramo, ne sme da se dogodi da bude da smo proizveli, a mi da nemamo. U Srbiji mora da bude svega i da imamo dovoljno za komšije na ‘Otvorenom Balkanu’“, rekao je Nedimović.

On je kazao da za desetak dana počinje žetva pšenice i da očekuje da će Srbija, u zavisnosti od meteoroloških uslova, imati „bar tri miliona tona prinosa, dovoljno za ceo Balkan“.

„Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona (pšenice) i za hleb i za sve ostalo, ostalo ide u izvoz“, naveo je ministar.

Nedimović je rekao i da je počela žetva ječma i da će prinos biti „bolji od desetogodišnjeg proseka, ali ne i rekordan“.

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*