Nekadašnji predsednik opštine Surčin oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja

Bivši predsednik Opštine Surčin Vojislav Janošević pravosnažno je oslobođen optužbi da je zloupotrebio službeni položaj od 2008. do 2011. godine u vezi sa isplatom opštinskih sredstava vlasnicima bespravno podignutih objekata kao pomoć za njihovo rušenje i uklanjanje.

Optužbi su pravosnažno oslobođeni i svi članovi opštinskog veća, objavio je danas Apelacioni sud.

Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, jer Apelacioni sud smatra da Janošević i ostali nisu zloupotrebili službeni položaj, već da su postupali u interesu svih građana sa opštine Surčin.

Oni su bili optuženi da su vlasnicima bespravno podignutih objekata na javnim površinama, a po donetom zaključku na sednici opštinskog veća isplatili 25.220.537 dinara, od kog iznosa se 19.611.445 dinara odnosi na naknadu za rušenje bespravno podignutih objekata, a 5.601.091,94 dinara na isplatu za iseljavanje iz stanova, javlja Tanjug.

Tužilaštvo je tvrdilo da su znali da su vlasnici bespravno podignutih objekata, prema Zakonu o planiranju i izgradnji Republike Srbije, bili dužni da sami o svom trošku uklone svoje bespravno podignute objekte, s obzirom na to da su protiv njih od strane nadležnih opštinskih institucija GO Surčin bili pokrenuti upravni postupci u okviru kojih su doneta pravnosnažna i izvršna rešenja o rušenju bespravno podignutih objekata.

Međutim, Apelacioni sud je utvrdio da nije postojao bilo kakav prethodni dogovor, niti dogovor na samoj sednici tendenciozno upravljen u pravcu bilo čije koristi, osim rešavanja problema u interesu svih građana.

„Navodi iz odbrane okrivljenih potvrđeni su i iskazima svedoka koji su prisustvovali sednici, kao i uvidom u zapisnik sa sednice održane 10. novembra 2008. godine. Takođe, pravilno nalazi prvostepeni sud i da javni tužilac nije dokazao da su okrivljeni imali svest da postupaju protivno interesima službe i istovremeno u interesu drugih lica, jer su prethodno dobili mišljenje opštinskog pravobranioca da je donošenje zaključka u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji”, navodi se u obrazloženju presude.

Janošević je pravosnžno oslobođen i od optužbe da je od januara 2007. godine do decembra 2008. godine zloupotrebio službeni položaj i pribavio imovinsku korist privrednom društvu „Velstan” u ukupnom iznosu od 13.155.746,56 dinara, te da je za isti iznos oštetio GO Surčin.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*