Nema više besplatnog tehničkog pregleda

Nove odredbe u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije doneće dosta novina i oštrijih pravila.

„Prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, biće propisana minimalna i maksimalna cena“ – kaže, za „Novosti“, Vladimir Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP).

O tome kolike će cene biti odlučiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Marinković ističe da je pozitivno to što će se najzad stati na put nesavesnim vlasnicima preduzeća koja obavljaju tehnički pregled „kroz papire“ i koja vozače mame besplatnim tehničkim pregledima, jer ih stimulišu visokim provizijama koje im daju osiguravajuća društva.

„Ima čak i slučajeva kada se porukom na „Vajberu“ pošalju podaci o vozilu, a registraciona nalepnica vlasniku vozila stigne na kućnu adresu“ – kaže Marinković i dodaje da sada, uz obavezu fotografisanja i video-snimanja vozila na liniji, i uz minimalnu cenu, neće više biti moguće da se registruje vozilo a da se ne doveze na tehnički pregled.

Kako pišu „Novosti“, izmenjenim zakonom je regulisano i izdavanje i produženje licenci pregledača na linijama tehničkih pregleda. Oni ubuduće, kako se predviđa Zakonom o izmenama i dopunama ZOBS, za produženje licence neće morati da svake tri godine polažu ispite.

Ipak, u ovom trenutku niko ne zna kolika bi ta cena (ni minimalna ni maksimalna) mogla da bude.

„Ne znamo ko će i prema kojim kriterijumima odrediti minimalnu cenu“ – kaže Marinković.

Naime, sada je za pregled jednog vozila (snimanje i slično) potrebno najmanje 35 minuta. To znači da jedan set radnika na liniji u toku jedne smene može da pregleda najviše 15 vozila. Kako u Srbiji postoji 2.500.000 vozila i oko 1.250 linija tehničkih pregleda, da bi se izbegle enormne gužve biće potrebno da se radi i u drugoj smeni, s više setova radnika.

„To će povećati troškove, jer niko neće da radi džabe. Nadamo se da ćemo biti konsultovani prilikom određivanja minimalne cene da bismo izbegli sve eventualne nesporazume kasnije“ – kaže Marinković.

Sadašnje cene tehničkih pregleda za vozila B kategorije se kreću (ako izuzmemo besplatne) od 400 do 1.200 dinara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*