Nemačka obustavila sertifikaciju Severnog toka 2

BERLIN –

Nemački regulator je suspendovao sertifikaciju operatera gasovoda Severni tok 2 zbog neusklađenosti sa energetskim propisima Evropske unije, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok prilikom dolaska na sastanak šefova diplomatije EU u Brisel.

„Federalna agencija za energetsku mrežu obustavila je proces sertifikacije zbog zahteva koje propisuje evropski zakon u energetskoj oblasti, a koji nalažu razdvajanje delatnosti i druge stvari u pogledu strukture kompanije“, odgovorila je ona na pitanje koji je organ utvrdio neusklađenost tog projekata s pravilima EU, prenosi Tass.

 

gasovod,tecni, gas

Izvor: Pixabay, ilustracija

Berbok je ranije, u intervjuu za tv kanal ZDF koji je emitovan u nedelju, rekla da projekat Severni tok 2 „za sada nije uspeo da se uskladi sa regulativom“ EU i da „ne može biti odobren“.

Da bi počeo da pumpa gas, operater Severnog toka 2 mora da dobije ‘zeleno svetlo’ nemačkog regulatora. Sertifikacija je suspendovana jer operater gasovoda, kompanija Severni tok 2 AG sa sedištem u Švajcarskoj mora da registruje podružnicu u Nemačkoj. Dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.

Izjave kancelara Olafa Šolca o budućnosti ovog gasovoda do sada su bile veoma uzdržane, ali je upozorio da nijedna zemlja ne može da ugrožava granice druge države, aludirajući na rusko-ukrajinski sukob, inače će biti posledica.

Berbokova, kao kopredsedavajući Zelenih, poslednjih godina je zahtevala da se projekat zaustavi, navodi Tass.

Ruska agencija dodaje da je ona trenutno na čelu nemačkog ministarstva inostranih poslova i napominje da spoljnopolitički kurs obično postavlja vlada kancelara, a ne Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva je više puta isticala da je Severni tok 2 komercijalni projekat, koji se realizuje zajedno sa evropskim partnerima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da zbunjuje to što brojne zemlje nastoje da sudbinu gasovoda vežu za politički motivisane uslove.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*