Nemački poslanik Srbima: NATO bombardovanje još nije gotovo

Ilustracija: Depositphotos/mbangemann

NATO bombardovanje iz 1999. godine još nije gotovo, jer Srbija ne priznaje takozvano Kosovo, kaže nemački polsanik Aleksandar Noj.

Bombardovanje nije gotovo i zato što Srbija ne želi da uvede sankcije Rusiji i ne želi da postane članica NATO-a, a te otpore Zapad ne želi da prihvati i zato se Srbija nalazi u ovakvom položaju, kaže za Sputnjik Aleksandar Noj, poslanik Levice u nemačkom Bundestagu.

Aleksandar Noj, koji je i član Odbora za odbranu i Odbora za spoljne poslove Bundestaga, doktorirao je na izveštavanju američkih i nemačkih medija o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, sa OEBS-om je boravio u Bosni i na Kosovu i Metohiji. Od tada se trudi da istinu o pritiscima na Srbe prenese – na svakom mestu, navodi Sputnjik.

Ilustracija: Depositphotos/mbangemann

U intervjuu on navodi da Srbija ne treba da naseda na prazne priče EU, i da bi ulaskom izgubila integritet i suverenitet.

„Zapad gubi silu i uticaj, a EU posebno. Velika Britanija je izašla iz nje, tu su i druge članice, posebno na istoku, koje nisu zadovoljne statusom, savez je ugrožen, EU ne može da se postavi moćno koliko bi želela. Ali, može da stavi nož pod grlo Srbiji. Pitanje je šta još može Srbija da ustupi EU koja slabi. Ali, Srbija je u znatno boljoj poziciji nego pre 10 godina, u smislu bezbednosne i politike suverenosti. Srbija ne treba da naseda na legende, prazne priče EU da je ona zvezda vodilja za bolji bolji život. Ako uđe u EU, Srbija će moći da šalje jeftinu radnu snagu u Nemačku, što ide na štetu naših zaposlenih. S druge strane, Srbija će morati da uzima još više nemačkih proizvoda, što će joj smanjiti industrijsku moć. Uostalom, ako uđete u EU, izgubićete ono što vam je najvažnije, vaš integritet i suverenitet“, kaže on.

Kada je u pitanju članstvo u NATO savezu, on je siguran da Srbija to neće postati, jer Srbima nije u interesz da ginu za tuđe interese.

„Siguran sam da će vaša zemlja istrajati u otporu i da neće postati članica NATO saveza. To bi se kosilo sa ponosom Srba, ali tu su još dva dodatna faktora, da daje ili uzima novac za vojno naoružanje da bi bila partner u tom savezu. A drugi, da li je Srbija stvarno spremna da se u ime NATO-a bori i gine za Ameriku i druge članice. Srbija je na svojoj koži osetila kako je kad padaju NATO bombe, sinovima i kćerima Srbije nije u interesu da ginu za tuđe interese“, kaže on i dodaje priznavanje takozvanog Kosova od strane Srbije bio bi još jedan korak ka zvaničnoj pobedi NATO nad Srbijom.

„Srbija bi dobila samo par dukata, bukvalno rečeno, to uopšte nije logično, ni dobro za nju. Ali, realnost je da na takozvanom Kosovu živi skoro dva miliona Albanaca. Ideja o razgraničenju može da ima budućnost, da se sever Kosova pripoji Srbiji, a da manastiri, srpske svetinje na Kosovu budu zaštićeni. Živeo sam tamo, radio za OEBS na Kosovu, situacija na severu je loša, a u enklavama na jugu mnogo gora. Nema dobrog rešenja, postoji samo rešenje koje je manje zlo. Možda se i varam, ali mislim da će srpske enklave u budućnosti izgubiti stanovništvo i tako se ugasiti.“

„Politička elita Crne Gore se, kao u Makedoniji, bukvalno prodala Zapadu“

„Politička elita Crne Gore se, kao u Makedoniji, bukvalno prodala Zapadu“, kaže on i dodaje da je razlog donošenja Zakona o verskim zajednicama kulturno i versko razgraničenje, posle fizičkog razgraničenja sa Srbijom.

„Ali SPC je veoma moćna u Crnoj Gori, kultura, odnosno vera, ubraja se u ‘meku moć’. Vidim i sličnost sa dešavanjima u Ukrajini, tamo je takođe plan da se Rusi i Ukrajinici razdvoje razdvajanjem crkve. Ta ideja nije nastala u Kijevu ili Podgorici, već u Briselu i Vašingtonu. Iako ne trčim svake nedelje u crkvu, kršten sam i potpuno razumem osećanja duboko verujućih ljudi, razumem da su povređeni. Veoma sam srećan što se dešava velika pobuna u Crnoj Gori, otpor prema vlastima u Podgorici da sve što je u vlasništvu SPC to i ostane, da neće da prodaju svoju dušu. To mi je veoma važno“, kaže on.

Pored toga, navodi da je bio veoma jasan i na temu promene imena Makedonije i zahteva da uđe u NATO, kao i u slučaju drugih zemalja ovog područja. NATO je, prema njegovim rečima, zločinački savez.

„Politička elita želi u alijansu, a sa njom se sarađuje pomoću različitih metoda, jedna je novac, a druga pritisak vezan za Albance u Makedoniji. Ako se Skoplje ne slaže sa stavovima NATO-a, motivišu se Albanci da tamo organizuju nemire. I to je jedan od glavnih razloga pristanka da se uđe u NATO, da se izbegnu nemiri u zemlji. Tu su i političari koji su kupljeni. Bili su protiv, ali su se predomislili kada su pozvani na razgovor u ambasadu SAD. U Makedoniji politička elita upravo prodaje identitet države da bi mogla da pristupi zločinačkom savezu, to je skandal“, navodi on u razgovoru za Sputnjik.

Za Republiku Srpsku kaže da može samo da je podrži.

„Mogu samo da podržim Republiku Srpsku. Od kad je postavljen Dejtonski sporazum, Zapad je čekao neko vreme, a onda je započeo veliki pritisak na Srpsku, da bi se njena prava i nadležnosti izdvojili iz tog sporazuma, da bi se BiH preformulisala u unitarnu državu. Ljudi u Srpskoj moraju dobro da razmisle koje ustupke će da čine, oni nisu povratni“, rekao je.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*