Nemci poručili Ilonu Masku: Prvo izgradi fabriku, poštuj eko-standarde i pošteno plati radnike

Šef Tesle bio je u Berlinu. Bez pompe. Nemcima je sumnjiv, a možda i vladi.

Nemci poručili Ilonu Masku: Prvo izgradi fabriku, poštuj eko-standarde i pošteno plati radnike

Poruka glasi: prvo sagradi fabriku, poštuj eko-standarde i pristojno plati ljude, a onda ćemo da vidimo da li nam se sviđaš, sumira Jens Turau.
Koga su Nemci očekivali u Berlinu ove srede? Papu, Vladimira Putina, Donalda Trumpa ili kraljicu? Takav utisak ste mogli steći kada je, recimo jedna radio-stanica u Berlinu i Brandenburgu rekonstruisala rutu leta istaknutog posetioca i uzbuđeno izvestila: Da, prepodne će osoba oko koje se sve vrti da sleti u Berlin, piše Dojče vele.
Ta osoba je Ilon Mask, multimilijarder iz Sjedinjenih Država. On je osnivač Tesle. Preduzetnik čiji je glavni proizvod nada u budućnost. Električni automobili, vakcine, Pejpal, putovanja u svemir. Kontroverzan, bizaran, nečuveno uspešan i glasan. Ženio se nekoliko puta, dva puta sa istom ženom. Za jedne je on spasitelj, koji ima sve što Nemci nemaju: nepokolebljivu veru u sebe i spremnost na rizik. Za druge je je jednostavno žongler.
Šta vlada u Berlinu misli o Masku?
Nemačka vlada očigledno nije odlučila kojoj od te dve grupe da se prikloni. Uzrok je možda i Maskova notorna i ozloglašena spontanost. Ove srede čak nije bilo moguće saznati ni gde se, kada i s kim on sastaje. Portparolka Ministarstva privrede u Berlinu škrtim rečima je novinarima stavila do znanja da ne postoje nikakve informacije o nezvaničnim susretima nemačkog ministra i Ilona Maska.
Može li Mask možda da pomogne da se vakcine protiv korone proizvedu u Nemačkoj? Bez komentara. Čule su se glasine da je zapelo čak i u najtiražnijem nemačkom listu, tabloidu „Bild“, jer njegovi novinari nisu mogli da dođu doći do informacija o poseti šefa Tesle.
Mask će učestvovati na jednom skupu CDU/CSU u Bundestagu, na kojem će se pojaviti i kancelarka. A onda se kod okupljenih pojavio nemir da bi Mask mogao ponovo da otkaže. Sve je pod velom tajnosti. Na kraju, dolazi do „razgovora na marginama skupa“ s ministrom ekonomskih poslova Peterom Altmajerom i ministrom zdravlja Jensom Španom.
Uzbuđenje radijskih voditelja u Brandenburgu je razumljivo: Maskove aktivnosti već mesecima su jedna od glavnih tema u toj nemačkoj pokrajini. Ne prođe dan bez novih izveštaja o „fabrici“: Mask želi da do sledećeg leta završi svoju novu ogromnu fabriku u Grinhajdeu blizu Berlina sa 12.000 radnih mesta. Tamo će se proizvoditi 500.000 električnih automobila godišnje. Odobrenje nemačkih vlasti još uvek nedostaje – ali gradnja je u toku. Tipično američki.
Skeptični Branderburžani
Mnogi ljudi u Brandenburgu ne veruju da tamo niče nešto za šta bi moglo da se kaže da je „blagosloveno“, nešto što će toj nemačkoj pokrajini da bude od koristi.
Mnogi se još uvek sećaju navodnog trkališta Formule 1 u Lauzicu ili one najmodernije fabrike cepelina. Sve je to bilo planirano i obećano da će se graditi nakon pada Berlinskog zida 1990. godine kako bi se to područje i okolina istočnog Berlina ekonomski unapredili. I sve je propalo.
Samo se aerodrom ne spominje, iako to što se još uvek ne pušta u rad ljude ostavlja zapanjenim. On bi trebalo da bude gotov ove godine. Sasvim sigurno. No, to ostaje da se vidi.
Nemačke rezerve prema preduzetnicima
Ova čudna nezvanična poseta Ilona Maska, bez informacija u javnosti, dolazi u trenutku kada se kod Nemaca ponovo povećava broj onih koji odbacuju velike preduzetnike. To je posledica neverovatnog skandala u vezi sa propašću Wirecard – pružaoca usluga u platnom prometu. To je skandal u kojem su menadžeri u bekstvu, u kojem je reč o falsifikovanju finansijskih izveštaja u milijardama.
Nemci su više za one velike firme na čijem su čelu porodice – poput „Dajhmana“ (trgovina cipelama) ili prehrambenog giganta „Etker“. I još nešto: Nemci vole kad ti preduzetnici ne ističu javno te svoje milijarde. U stvari mnogi od njih gotovo da ne mogu da se vide u javnosti.
Osoba kao što je Mask, koja restrikcije zbog pandemije korone u svojoj Kaliforniji glasno naziva „fašističkim“, Nemcima je sumnjiva. A očigledno i vladi u Berlinu. Njihova poruka je sledeća: prvo Ti lepo sagradi fabriku, poštuj ekološke standarde i pristojno plati svoje ljudea onda ćemo mi da vidimo da li nam se sviđaš.
Onda bismo, sledeći put, mogli da organizujemo pravi prijem. I molimo Te da na vreme zakažeš dolazak.
Autor: Dojče vele
Foto: Geti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*