Neovlašćeno snimanje dece u školama povlači krivičnu odgovornost

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apeluje na roditelje da neovlašćeno ne fotografišu i ne snimaju decu u školama, jer je snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost.

U javnosti se pojavila netačna informacije da građani upućuju Ministarstvu prosvete predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelje koji se ne pridržavaju propisanih mera u školama.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Školskoj upravi Beograd, Sektoru za inspekcijske poslove nisu upućene prijave sa takvim sadržajem i materijalom.

O nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani se obraćaju direktno Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prosvetnoj inspekciji, ali i preko Kontakt centra republičkih inspekcija Vlade Republike Srbije. Do sada je upućen mali broj takvih predstavki  i ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije.

Kada je reč o kontroli epidemioloških mera, Ministarstvo postupa u skladu sa svojim nadležnostima. Tim povodom, prosvetna inspekcija sprovodi preventivne savetodavne posete i nenajavljene kontrole ustanova obrazovanja, kako bi proverile da li se mere poštuju. Osim toga, redovno se održavaju i aktivi direktora.

Nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera,  predstavlja povredu radne obaveze  zaposlenog, odnosno, povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost. Za nesavesne direktore predviđene su i najstrože mere poput razrešenja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

„Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale“, naveo je ministar.

„U toku prošle nedelje bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna. Podaci o malom broju zaražene dece su dobar pokazatelj da možemo da nastavimo sa primenom ovog modela nastave“, rekao je Šarčević.

Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*