Nestašica medicinara u Splitu

Splitski KBC i Dom zdravlja traže 132 specijalizanta, najviše iz anesteziologije, kardiologije, ginekologije, hirurgije, radiologije i porodične medicine, ali na konkurse koje objavljuje KBC ne javlja se doslovno niko.

Zbog problema s nedostatkom lekarskog kadra KBC Split je od Ministarstva zdravstva za ovu godinu tražio ukupno 78 specijalizacija, a najviše su im potrebni anesteziolozi, kardiolozi, hirurzi, ginekolozi i radiolozi. KBC je u poslednje dve godine zaposlio deset anesteziologa pa će ih uz tih pet koje su sada zatražili imati ukupno 15.

– Lekara na tržištu jednostavno nema. Raspisali smo konkurse za nove lekare, ali nam se niko nije javio. Tražili smo doktore za opštu hirurgiju, kardiologiju, ginekologiju i anesteziju, ali niko nije bio zainteresovan – izjavio je Hini upravnik KBC-a Split Ivo Jurić.

– Iduće godine očekujemo da će nam anesteziologija biti dosta bolja, ova godina nam je još kritična, a imamo i problem s radiolozima zbog čega nam se produbljuju liste čekanja – objasnio je Jurić.

U Makarskoj se više ne radi ultrazvuk dojke, zbog čega svi idu u KBC Split, a isto će se do kraja godine dogoditi i s Domom zdravlja u Sinju, jer jedina preostala radiološkinja ide u penziju. Zbog toga su liste čekanja sve duže, a pacijenti sve ljući na lekarsko osoblje, kaže Jurić.

Upravnik Doma zdravlja Split Dragomir Petrić dobio je od Evropskog socijalnog fonda sredstva za 28 specijalizacija (85 posto od Fonda, ostalo će finansirati država), među kojima su i one za ginekologiju, porodičnu medicinu, pedijatriju i radiologiju.

No, upozorava na realnu mogućnost da veći deo specijalizanata na kraju ne ode tamo gde je planirano jer se radi o specijalizacijama za udaljena i nenaseljena područja.

– U ovom trenutku na školovanju imamo devet radiologa, od čega je njih šest pred završetkom, ali upravo toliko radiologa nedostaje KBC-u Split. Kako ćete ih zaustaviti da se ne jave na konkurse za posao u bolnici gde im nude radno mesto i bolje uslove, pogotovo platu – žali se Petrić.

Domu zdravlja nedostaju 44 specijalizacije, među kojima je najviše onih iz porodične medicine, potom internista, psihijatara, ginekologa, pedijatara i fizijatara. No, to su tek potrebe da se zadrži postojeće stanje, bez unapređivanja i razvoja, kaže Petrić. Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Leo Luetić navodi kako im je omogućeno da u idućih pet godina školuju osam specijalizanata hitne medicine.

– Sadašnji broj specijalista je otprilike 40 do 50 odsto onoga što nam treba. S osam novih specijalizanata se približavamo konačnom cilju – kazao je Luetić.

Specijalističko usavršavanje doktora medicine traje pet godina i stoji otprilike milion kuna po specijalizantu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*