Nijednoj opštini u Srbiji pozitivna ocena za finansijske izveštaje, Pokrajina jedina „položila“

dri.rs
BEOGRAD –

Nijedna opština u Srbiji nije dobila pozitivno mišljenje Državne revizorske institucije na finansijske izveštaje, a AP Vojvodina je prva koja je dobila pozitivnu ocenu, izjavio je danas predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović.

On je rekao da je DRI tokom revizije finansijskih izveštaja pravilnosti poslovanja, kao i svrsishodnosti poslovanja, utvrdila da se stanje na lokalnom nivou blago poboljšava, ali da ta poboljšanja treba da budu brža i veća.

dri.rs

DRI je, kaže, stalno isticala da je nedovoljno efikasan sistem interne kontrole jedan od glavnih problema u poslovanju lokalnih vlasti.

„On jeste uspostavljen, ali njegova efikasnost i funkcionalnost ne obezbeđuje da se možemo u dobroj ili maksimalnoj meri osloniti na istinitost i objektivnost finansijskog poslovanja, kao i na usaglašenost postupaka u obračunu plata, javnim nabavkama i ostalim aktivnostima u skladu sa važećim propisima“, rekao je Pejović novinarima u pauzi konferencije o upravljanju javnim finansijama u Srbiji na lokalnom nivou.

Dodao je da u tim oblastima DRI i dalje nalazi nepotrebne propuste, greške i nepravilnosti na koje ukazuje u izveštajima, ali i da je uočeno da je propusta sve manje.

Od 117 opštinu internu reviziju imaju 24 opštine

Interna revizija je, kaže Pejović, u manjem obimu uspostavljena na lokalnom nego na centralnom nivou i navodi da, prema podacima Centralne jedinice za harmonizaciju, od 117 imaju je 24 opštine.

Zakon kaže da bi internu reviziju trebalo da uspostave sve lokalne samouprave u Srbiji, a Pejović navodi da je od 28 gradova, šest u potpunosti uspostavilo internu reviziju kao službu sa najmanje troje zaposlenih, dok je šest gradova uopšte nema.

Dodao je da 16 gradova ima uspostavljenju reviziju sa jednim ili dva revizora, a trebalo bi najmanje sa tri.

„Što se tiče opština, tu je stanje mnogo slabije. Od 12 revidiranih opština, pet je uspostavilo internu reviziju, sedam nije. Po propisu, u opštinama je dovoljan jedan interni revizor“, rekao je Pejović.

Predsednik DRI je najavio da će na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, koja će biti održana sutra i u petak, podneti jedan skraćeni izveštaj koji će se odnositi na završne račune budžeta od 2002. do 2007. kada je vlada dostavljala parlamentu predloge završnih računa, ali o kojima Skupština nikada nije raspravljala.

U to vreme, dodaje, nije ni postojala DRI, a tek je 2009. obavljen prvi revizorski izveštaj o završnom računu budžeta za 2008. godinu.

„Prvo ćemo izneti informaciju o tome, a onda ćemo ukratko govoriti o svakom završnom računu svake od tih godina, šire ćemo govoriti o završnom računu za 2018. godinu“, rekao je Pejović.

Na konferenciji o upravljanju javnim finansijama u Srbiji na lokalnom nivou predstavljen je napredak koji je Srbija ostvarila u poslednje četiri godine u povećanju efikasnosti kontrole i upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou, kao i o uključivanju organizacija civilnog društva i javnosti u planiranje i sprovođenje budžeta.

O rezultatima istoimenog projekta koji je podržala Vlada Švajcarske, a sproveo UNDP, govorili su i Saša Miler iz Ambasade Švajcarske, Anas Karman iz UNDP-a i v.d. pomoćnica ministra finansija Spomenka Vircburger.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*