Nikodijević: Srbija na strani pobednika u oba svetska rata

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomen-česmu „Crkvenac” u Mladenovcu, u okviru manifestacije „Dani slobode”. Na taj način odata je počast doktorki i velikoj humanitarki iz vremena Prvog svetskog rata Elsi Inglis, a zajedno sa Nikodijevićem, poštu su odali i ambasador Velike Britanije Denis Kif, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov i u ime Opštine Mladenovac predsednik opštine Vladan Glišić.

Nikodijević je istakao značaj zajedničkog obeležavanja važnih datuma iz naše istorije.

„Prvi put ove godine Grad Beograd je doneo odluku da će objediniti obeležavanje važnih datuma iz Prvog i Drugog svetskog rata, pod zajedničkim nazivom „Dani slobode”. Proslavljamo ih zajedno sa našim saveznicima i prijateljima iz oba svetska rata. Srbija je tada prolazila kroz verovatno najteže periode u svojoj istoriji, dajući ogromne žrtve. U oba svetska rata bili smo na strani pobednika, boreći se pre svega za svoju slobodu, istinu i pravdu. Žrtve nisu bile uzaludne jer smo zajedno sa našim prijateljima stvorili bolji, lepši i napredniji svet“ – rekao je Nikodijević, izražavajući veliku zahvalnost ambasadoru Velike Britanije.

Srbija nije bila sama, napomenuo je Nikodijević, žrtve bi bile veće, a položaj zemlje teži da nismo imali saveznike u oba rata i naročito istaknute pojedince.

„Jedan od sjajnih primera bila je i Elsi Inglis. Sećanje na nju i brojne medicinske sestre koje su bile uz nas osnova je za jačanje veza između dva naroda i dve države“ – istakao je Nikodijević, poručujući mladim generacijama da čuvaju sećanje na važne datume iz naše istorije, kao i sećanje na važne pojedince kako bi gradili još bolji svet u budućnosti.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif naglasio je da je jedna od prvih priča koju je čuo po dolasku u Beograd ona o snažnim vezama između Velike Britanije i Srbije tokom Prvog svetskog rata.

„To je priča o više od 600 Britanaca koji su se odazvali pozivu za pomoć Srbiji u jednom od najtežih trenutaka u istoriji Evrope i sveta. Jedna od prvih bila je doktorka Elsi Inglis. Nadahnuti njenim delima i u znak zahvalnosti za sve što je uradila za Srbiju i njen narod, mi smo ambasadorovu rezidenciju u Beogradu i nazvali po ovoj hrabroj ženi. Naša želja je da se humanost koju je ona zajedno sa ostalim pripadnicima britanskih medicinskih misija pokazala nikada ne zaboravi, već da nastavi da nam pokazuje pravac u kome treba da jačamo prijateljstvo između nas, a koje traje više od 180 godina. U skoro dva veka zvaničnih odnosa između naših dveju država bilo je i boljih i ne tako dobrih trenutaka. Sada, na kraju svog mandata, više nego ikada verujem da ljudi u Srbiji i u Velikoj Britaniji veruju u naše prijateljstvo i spremni su da rade na njemu“ – rekao je Kif, dodavši da su nedavno posetili vatrogasce iz Južnog Velsa, koji su do sada donirali 26 vatrogasnih vozila i veliku količinu opreme svojim kolegama u Srbiji.

To jasno pokazuje, kako je naglasio, da je duh doktorke Inglis i dalje snažan kako u Britaniji tako i u Srbiji.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić rekao je da jednako kako su međusobno upućeni Beograd i Mladenovac u miru, tako su bili povezani i ujedinjeni i u ratu. On je podsetio da su preko Mladenovca od juga ka severu marširali oslobodioci  u oba svetska rata. Naglašavajući značaj spomen-česme „Crkvenac”, Glišić je naročito istakao ulogu doktorke Inglis i brojnih medicinskih radnika koji su lečili bolesnike i dodao da je to „jedna od najsvetlijih tačaka u Evropi u vreme Prvog svetskog rata”.

„Spomen-česma je dokaz da delimo iste vrednosti, vrednosti humanosti i požrtvovanja. Slavimo ove datume kao događaje koji su doprineli da danas živimo u slobodnoj demokratskoj zemlji“ – naveo je Glišić.

Prisutni su bili i đaci Osnovne škole „Sveti Sava”, a dramski program priredilo je Omladinsko pozorište „Dadov”.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*