Nikola Nikodijević: O vršnjačkom nasilju se mora govoriti glasno

Grad Beograd mnogo pažnje posvećuje važnim temama kao što su vršnjačko nasilje i bezbednost dece i učenika u osnovnim i srednjim školama, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, obraćajući se maturantima beogradskih srednjih škola na tribini „Sprečimo nasilje”.

On je poručio mladima da se njihova generacija nimalo ne razlikuje od prethodnih, te da se danas o toj temi javno razgovara.

– To više nije tabu tema i nešto od čega okrećemo glavu, nego se zajedno bavimo uzrocima i načinima rešavanja ovog problema. U tome je jako značajno vaše učešće, ali da u razgovorima osim lokalne samouprave učestvuju i druge institucije države. Važne su nam i škole, nastavnici i svakako roditelji u rešavanju ovog problema. Svi zajedno treba da pokušamo da nađemo odgovore na aktuelna pitanja u vezi vršnjačkog nasilja – rekao je Nikodijević, dodajući da nova vremena stvaraju i nove oblike nasilja među vršnjacima.

Prema njegovim rečima, danas se može razgovarati o različitim vrstama nasilja – fizičkom, psihičkom, emotivnom, kao i o nasilju u školama, van škole, ali i na društvenim mrežama.

On je poručio učesnicima tribine da se sistemski bave ovom temom, kao i „da smo svi zajedno partneri u ovom poslu, jer težimo istom cilju”.

– Moramo da obučimo nastavni kadar da prepozna vršnjačko nasilje i da zna da u skladu sa zakonom i preporukama struke postupi kada se vršnjačko nasilje pojavi. Moramo da edukujemo i roditelje jer je ova vrsta nasilja podjednako problem i nas koji vodimo institucije ove države, a roditelji moraju da budu naši sagovornici. Vi deco treba da znate da o nasilju ne treba da ćutite, već treba da ga prijavite – rekao je Nikodijević, naglasivši da Grad Beograd ima odličnu saradnju sa ostalim državnim institucijama.

On je istakao da su u Gradu Beogradu preduzete sve moguće mere za smanjivanje vršnjačkog nasilja, te da u školama dežuraju školski policajci, a video-obezbeđenje ima 95 odsto osnovnih i srednjih škola.

O tome šta je vršnjačko nasilje i kako ga sprečiti, na tribini „Sprečimo nasilje” govorili su Marija Ranđelović, doktorka pedagoških nauka, Emina Beković iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i narodni poslanik Neđo Jovanović. Događaju je prisustvovao i Nemanja Marković, zamenik direktora Kancelarije za mlade, koja je i organizator ove tribine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*