NIŠ-IZLOŽBA

Otvaranje u 14 sati; ilustracija; foto: narodnimuzejnis.rs

U utorak, 17. decembra od 14 sati u Narodnom muzeju u Nišu biće otvorena izložba iz zaostavštvine pesnikinje, prevoditeljke i profesorke Jelene Bibović.

Autor izložbe je Jelena Bogdanović, kustoskinja Odeljenja književne zaostavštine Narodnog muzeja Niš.

Nakon otvaranja izložbe sledi i promocija knjige Ljiljana Bibović – poezija, prevodi, dnevnik, eseji. O knjizi će govoriti recenzenti Goran Maksimović i Milica Milenković i priređivač Jovan Mladenović – navode organizatori.

Izložba posvećena njoj; Foto: Muzej

Pesnikinja, prevodilac, esejist dr Ljiljana Bibović rođena je u Skoplju 1937, a tragično preminula na Ohridu 1986. godine. Poeziju je počela da piše i objavljuje od 1964, a za života objavila je dve zbirke pesama: dvojezičnu zbirku soneta na srpskom i engleskom jeziku. Posthumno, u tematu Muzej književnosti Gradine iz Niša, objavljena je njena zbirka „Zaustavljeni trenuci“, kojom se predstavnja kao poetesa niškog pesničkog kruga, pored Branka Miljkovića i Gordane Todorović, a njena poetika je otkrovenje u srpskoj modernoj poeziji .

Brat Ljiljane Bibović poklonio je zaostavštinu pesnikinje Naradnom muzeju i ona se sada nalazi u Odeljenju Književne zaostavštine, a vodi se kao Legat Ljiljane Bibović (LLjB). Legat sadrži rukopise, lične predmete, knjige, albume sa reprodukcijama i fotografije – kažu u Muzeju.

Izložba i promocija biće održani u Književno-memorijalnoj postavci Miljković / Sremac u ulici Aleksandra Nenadovića 2a.

IZVOR: VESTI.RS

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*