Noć istraživača 2021. okupila ljubitelje nauke

Kako izgleda oboljenje jabuke, šta sve bubašvabe mogu uraditi biljci, virtuelne ture po gradovima, samo su deo bogate ponude ovogodišnje manifestacije Evropske noći istraživača u Novom Sadu, koja je sinoć upriličena u Tržnom centru BIG.
15-1 noc istrazivaca,
Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Zaposleni i studenti fakulteta u Novom Sadu i drugih institucija koje se bave naukom su najmlađe, ali i sve posetioce manfestacije kroz igru i radionice upoznali sa raznim zanimljivim naučnim činjenicama.

Tako je Poljoprivredni fakultet pred posetioce stavio obolele jabuke, bubašvabe, mikroskope, ali i kartice sa poznatim naučnicama.

– Pokušavamo da predstavimo koliko je važna ravopravnost polova i u nauci. Izgleda smo to učinili na jedan prijemčljiv način jer ima dosta dece za našim štandom. Cilj nam je da pokažemo da ravnopravnost polova nisu čiste brojke zaposlenih u institucijama. Bitno je se svako dobro oseća u svojoj koži i na svom radnom mestu, da samo zajedničkim trudom i uzajamnim poštovanjem do toga možemo doći. Mi smo pripremili kartice sa natpisima o poznatim naučnicama – kazala je Mila Grahovac, vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu, uz napomenu da je ova institucija među prvima koja je počela da se bave ovom temom.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

– Prikazali smo šta je to značajno za dijagnostiku oboljenja kod jabuke i omogućili smo deci i svim posetiocima da dobiju obolelu biljku na uvid i uz pomoć vizulenog opažanja simptoma da postave dijagnozu i da sami pokušaju da nađu odgovor šta je to ugrozilo biljku. Vrlo sličan koncept je i u slučaju biljaka koje napadaju bubašvabe – kazala je za „Dnevnik” Grahovac. Inače, na fitomedicini u Novom Sadu 71 odsto kako studenata tako i zaposlenih su ženskog roda, što je, kako kaže naša sagovornica, obrnuta situacija u odnosu na očekivano.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Prirodno-matematički fakultet je za mališane pripremio veliki broj igara posredstvom kojih su oni mogli saznati nešto više o ugroženim vrstama. Tu su bile ukršeten reči, kao i klasične igre memorije, spajanje tačkica do samog primerka ugrožene vrste, pa i puzla tasmanijskog đavola.

U samoj Noći istraživača, pored progama u BIG-u, posetioci su imali priliku da uživo popričaju, uz kafu i sok, sa našim naučnicama u novosadskom „Zenit Boksu”. Kao posebna poslastica, ove godine je pripremljena aplikaciju za android telefone. U okviru ove aplikacije nalazi se igra „Lov na nauku”, koja vodi u misiju otkrivanja i sakupljanja naučnih trofeja širom grada.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Organizatori ovogdišnje manifestacije podsetili su na to da  je godina za nama bila po mnogo čemu neočekivana, a ponajviše sa naučne strane, 2020. godina i globalna pandemija kovida ostaje dominantna tema i 2021. Prethodno izdanje Evropske noći istraživača 2020. u Srbiji pokrivalo je ovu temu i pojavu prvih vakcina. U ovogodišnjem izdanju Evropske noći istraživača angažovani su naučnici nakon naučenih lekcija 2020. godine da pokažu šta će se dešavati u njihovim oblastima u narednim godinama. Ovogodišnja 12. po redu manifestacije se održava pod sloganom „Ozeleni naukom”. U narednih pet godina Evropska komisija posvećuje posebnu pažnju Zelenom dogovoru, dokumentu koji je osnova budućeg razvoja evropskog društva. Naučnici zauzimaju posebno mesto u ovom dokumentu i očekivanja od nauke i naučnika je da odgovore na goruća pitanja poput: održive ekonomije, zaštite životne sredine, održivog transporta, upotrebe obnovljivih izvora energije i tako dalje.

 

Foto: Dnevnik (V. Fifa)
IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*