Norveški lekar tvrdi da je u toj zemlji virus mutirao

(Foto Beta/AP)

OSLO – Nova mutacija SARS-CoV-2 koronavirusa otkrivena je u Norveškoj, tvrdi glavni lekar opštine Trondhajm Tove Restad, dok Rospotrebnadzor navodi da u Rusiji nije identifikovan nijedan novi soj virusa.

Norveški tabloid „Verdens Gang” preneo je da je nova mutacija koronavirusa bez presedana u Norveškoj identifikovana u Trondhajmu na severu zemlje, prenosi Tass.

Rusija, međutim, nije identifikovala nijedan novi soj koronavirusa koji bi se mogao fundamentalno razlikovati od onog koji cirkuliše u drugim zemljama, saopštio je nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Navodi se da Rusija sistematski proučava genetsku raznolikost verzija SARS-CoV-2 u opticaju, kao i da se više od 150 genoma dekodira mesečno.

„Dobijeni podaci se koriste za analizu relevantnosti sistema dijagnostičkih testova i pomoć u identifikovanju uvezenih slučajeva i proceni regionalnih karakteristika genetske raznolikosti SARS-CoV-2. Do danas u Rusiji nisu izdvojeni sojevi koji bi se mogli drastično razlikovati od poznatih u prometu u drugim zemljama”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*