Notr Damu preti urušavanje

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
PARIZ –

Paroh katedrale Notr Dam Patrik Šuve ocenio je da je ta znamenitost Pariza toliko krhka da postoji 50 odsto šanse da njena struktura neće biti sačuvana, jer skele postavljene pre ovogodišnjeg požara sada prete da uruše svodove tog gotičkog spomenika, prenosi AP.

Šuve je rekao da radovi na restauraciji verovatno neće moći da počnu pre 2021. godine, uz napomenu da mu se „srce cepa“ što prvi put od Francuske revolucije božićna misa nije održana u Notr Damu.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Danas možemo reći da možda postoji 50 odsto šansi da će ona biti sačuvana, rekao je Šuve za AP i dodao da postoji isto toliko šanse da skele padnu i uruše svodove, jer je građevina veoma krhka.

Katedrala iz 12. veka bila je usred restauracije kada je u aprilu izbio požar, koji je uništio krov i spiralni toranj.

Šuve je procenio da je potrebno još oko tri godine kako bi katedrala bila bezbedna dovoljno da ljudi mogu da uđu u nju, dok će potpuna obnova trajati mnogo duže.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da želi da se katedrala obnovi do 2024. godine, kada je Pariz domaćin Olimpijskih igara, ali su stručnjaci doveli u pitanje taj vremenski okvir.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*