Nova podela imovine SFRJ, evo šta je Srbija dobila

Dogovorom država sukcesora bivše SFRJ na poslednjem sastanku u Sarajevu, Srbiji su dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, kao i deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju i stan u Trstu.
Nova podela imovine SFRJ, evo šta je Srbija dobila

Foto: 021.rs
Srbija će sa BiH i Severnom Makedonijom deliti ambasadu/rezidenciju u La Pazu, glavnom gradu Bolivije.
Na ovaj način u potpunosti je okončana raspodela nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije u geografskom regionu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Latinskoj Americi i Karibi, kažu za Tanjug u Ministarstvu spoljnih poslova nakon sastanka.
Inače, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije), održan je u Sarajevu 13. i 14. septembra. Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ – iz BiH Bakir Sadović, Hrvatske Petar Uzorinac, Severne Makedonije Borčo Damjanov, Slovenije Jožef Drofenik i iz Srbije Slavica Jelača.
Dnevni red je obuhvatio niz aktuelnih tema u procesu raspodele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, a sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka o raspodeli 10 nepokretnosti bivše Jugoslavije.
Tako su Srbiji, ovom raspodelom, dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, ambasade/rezidencije u La Pazu (zajedno sa BiH i Severnom Makedonijom), deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju, kao i stan u Trstu.
Takođe, otpisane su dve nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše Jugoslavije.
Postignut je i konačan dogovor u vezi sa podelom zemljišta u okviru fizičke podele diplomatskog kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, a dogovorena je i fizička podela diplomatskog kompleksa u Nju Delhiju.
Verifikovana je i ažurirana lista umetničkih dela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše države, o čijem faktičkom stanju nema podataka, koja će se uputiti Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.
Naredni, 21. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije, održaće se do sredine sledeće godine u Zagrebu.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*