Nova radna mesta do kraja godine

Do kraja ove godine Razvojna agencija Srbije (RAS) realizovaće oko 45 investicionih ugovora ukupne vrednosti oko 350 miliona evra koja će doneti oko 20 000 novih radnih mesta, izjavio je danas v.d. direktora RAS Radoš Gazdić.

Gazdić je na otvaranju Trećeg foruma o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije na Jahorini rekao da je RAS u prvih deset meseci ove godine realizovao ukupno 24 investiciona ugovora, ukupne vrednosti ulaganja od 157 miliona evra, koji će doneti 8 000 novo zaposlenih.

„Tokom novembra i decembra očekujemo da se realizuju dodatni ugovori ukupne vrednosti od oko 200 miliona evra koji će doneti još oko 10 000 novih radnih mesta, što bi bio novi rekord Srbije u privlačenju investicija“, objasnio je Gazdić.

On je dodao da je RAS u 2016. godini realizovao 22 investiciona ugovora koji su doneli 236,8 miliona evra investicija i otvorili više od 16 000 radnih mesta u Srbiji.

Na Forumu u Hotelu Termag na Jahorini okupilo se više od 250 privrednika iz regiona ali i iz Turske, Kine, Švedske, Slovenije.

„Veoma je važna saradnja između regionalnih i opštinskih razvojnih agencija i povezivanje privrednika regiona. Srbija je u poslednje tri godine uspela da kompletira najatraktivniji paket namenjen investitorima u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope.

O tome govori i priznanje koje je Svetska banka nedavno uručila Srbiji, za najbolju zemlju u Jugoistočnoj Evropi po kriterijumu sprovedenih reformi“, istakao je Gazdić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, istakao je da je Srbija najbitniji spoljnotrgovnski partner Srpske.

To je, kaže, omogućio Ugovor o specijalnim paralelnim vezama između RS i Srbije, i naveo da zahvaljujući specijalnim vezama danas ne postoji ni jedan segment u poslovanju između dve zemlje na kojem se ne sarađuje.

„Danas Srbija vodi politiku saradnje i razumevanja u najboljem interesu regiona“, istakao je Đokić.

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*