Nova velika priznanja za subotičke urbaniste

Svake godine 8. novembra na Svetski dan urbanizma, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije, održava se međunarodni Salon urbanizma. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji prezentuju se najznačajnija aktuelna ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija.

Ove godine u Rumi, u Kulturnom centru „Brana Crnčević” na 27. Salonu urbanizma okupili su se planeri i urbanisti iz oko desetak država i predstavili 163 rada u 12 kategorija. Pored učesnika iz Srbije radove su izlagali i urbanisti iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Italije, Mađarske, Švajcarske…

Posebno raduje što su se na Salonu mogli videti radovi iz urbanističkih institucija sa teritorije Srbije koje su pretrpele strukturne transformacije.

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica učestvovalo je na ovogodišnjem Salonu urbanizma sa 2 rada:

„Generalni urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine“ (autori: Dragana Mijatović d.i.a., Karolj Terteli d.i.a., Tanja Mijatović d.i.a., Petar Andrić d.i.a. i stručni tim JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica) koji je osvojio prvu nagradu i „Plan detaljne regulacije za blok 144 severno od Segedinskog puta i istočno od ulice Partizanskih baza“ (bivši kompleks kasarne „Kosta Nađ“), čiji su autori Karolj Terteli d.i.a. i Tanja Mijatović d.i.a., koji je dobio priznanje.

Generalni urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine je strateški razvojni plan, sa opštim elementima prostornog razvoja. Generalnim urbanističkim planom dugoročno se utvrđuje koncepcija razvoja uređenja prostora i građenja naselja, utvrđuju se kriterijumi, smernice i urbanistički normativi i rešenja za izgradnju rekonstrukciju, uređenje i zaštitu Subotice i Palića za vremenski horizont do 2030. godine.

Generalni urbanistički plan je koncipiran u skladu sa ulogom gradskog naselja Subotice koja je utvrđena Prostornim planom Republike Srbije od 2010. do 2020. godine i Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine. Subotica je definisana kao urbani centar od nacionalnog značaja, dok u oblasti privrede Subotica u budućnosti treba da postane industrijski centar srednje veličine (10.000-20.000 zaposlenih u industriji). U okviru razvoja turizma Subotica u perspektivi treba da postane turistički centar od međunarodnog značaja.

Kategorija Generalnih urbanističkih planova je veoma značajna u oblasti urbanističkog planiranja samim tim što se ovakva vrsta planova izrađuje za duži vremenski period i predstavlja krovni urbanistički dokument za izradu planova dalje urbanističke razrade.

Urbanisti su prva karika u lancu budućih investicija u razvoju gradova, ali i zaštiti životne sredine, zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara. Značaj dobro urađene planske dokumentacije je jako veliki te je i u najnovijoj izmeni Zakona o planiranju i izgradnji apostrofirano da je izrada i donošenje planskih dokumenata od javnog interesa za Republiku Srbiju. Razvoj komunalne i saobraćajne infrastrukture i dobar razvoj privrede imaju temelje u dobroj planskoj dokumentaciji.

Prva nagrada i priznanje su velika čast, podstrek i obaveza da se sačuva stečeni renome preduzeća koji je utemeljen na predanom radu, posvećenosti struci i permanentnom usavršavanju zaposlenih.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, Predrag Radivojević, ističe da je ova prestižna nagrada potvrda uspešno sprovedene transformacije preduzeća i dobrog rada i zalaganja menadžmenta firme, kao i smernica i pokazatelj da korača pravim putem.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*