Nova zakonska rešenja za nastavak reformi u društvu

Beograd, 9. marta 2021 - Sednica Skupstine Srbije. FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić obrazložila je danas u Narodnoj skupštini set zakonskih rešenja, koja, kako je ocenila, pokazuju da je naša zemlja na putu transformacije.

Nova zakonska rešenja za nastavak reformi u društvu

Reč je o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika i Predlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (pametna brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Čomić je objasnila da zakon koji se odnosi na pametna brojila ima za cilj da poveća efikasnost, upravljanje i kontrolu distribucije energije, odnosno da se svima omogući sigurnija potrošnja, ali i veći uvid u potrošnju, kao i uštede, dodavši da je jedan od zadataka i da se smanje gubici i operativni troškovi.

Ugovor o zameni uređaja, odnosno ugovor o pametnim sistemima merenja, kako je istakla, vredan je 80 miliona evra, od čega su 40 miliona evra garancije.

Upotreba pametnih brojila omogućiće nam da štedimo svaki dan, ali sa svešću da tako štedimo i za ukupan energetski bilans celog društva, napomenula je ministarka.

Čomić je objasnila da se izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre donose u cilju usklađivanja sa Zakonom o opštem upravnom postupku, i njime se proširuje krug lica ovlašćenih za podnošenje prijave.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika je pravi primer šta znači transformisati društvo uz pomoć evropskih integracija, istakla je ona i napomenula da je cilj da se spreči unošenje u Registar bilo koje imovine stečene kriminalom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*