Nove doze vakcine „Fajzer“ stižu danas u Srbiju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da danas u Srbiju stiže još 104.130 doza vakcine kompanije „Fajzer“ i najavila da će uskoro stići još vakcina iz Kine.

Brnabić je na konferenciji u Istočnom Sarajevu, nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske, navela da je jutros u Sarajevo stigla donacija Srbije od 10.000 doza vakcine „Astra Zeneka“, najavivši da će Kantonu Sarajevo i RS stići još po 10.000 doza te vakcine.

Premijerka je istakla da, nažalost, još ne može da kaže da je Srbija 100 odsto sigurna i bezbedna, navodeći podatak da je do sada vakcinisano više od 42 odsto punoletne populacije.

Nadamo se da ćemo do sredine juna vakcinisati više od 50 odsto punoletne populacije, ali već se vidi efekat imunizacije, naglasila je ona i dodala da se smanjuje broj zaraženih u odnosu na broj testiranih, tako da je situacija pod kontrolom, i više od toga.

Predsednica Vlade je, međutim, istakla da i dalje moramo da se čuvamo i apelujemo na ljude da se vakcinišu, napomenuvši da se proces vakcinacije odvija dobro.

Ona je ukazala na to da postoje lokalne samouprave koje su postigle kolektivni imunitet, ali i poručila da dok nismo svi bezbedni niko nije bezbedan.

To znači da, ako čitav region nije bezbedan, ni mi u Srbiji nismo bezbedni. Zbog toga smo donirali vakcine, drago mi je što su sada počele da stižu i vakcine koje su zemlje same naručile preko Kovaks mehanizma i donacije. Verujem da će proces vakcinacije u regionu teći brže, rekla je Brnabić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*