NOVE PROSTORIJE ANTIKORUPTIVNIH ODELJENJA U NOVOM SADU ZA EFIKASNIJU BORBU PROTIV KORUPCIJE

MINISTARSTVO PRAVDE

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišli su rekonstruisane prostorije u kojima su smeštena posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višem sudu i Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Ilić je podsetio da su Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji se primenjuje od 1. marta 2018. godine, uspostavljena antikoruptivna odeljenja pri višim sudoima i višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu.

MINISTARSTVO PRAVDE

On je istakao da je od početka primene tog zakona doneto više od 900 pravnosnažnih presuda za koruptivna krivična dela, što su rezultati kakve Srbija do sada nije imala.

Procesi su bili spori, neefikasni, a sada je drugačije, imamo situacije da od hapšenja do presude prođe nekoliko nedelja i tako treba da izgleda mač pravde“, istakao je Ilić i dodao da su sudijama i tužiocima u borbi protiv korupcije obezbeđeni svi uslovi za efikasno postupanje.

On je napomenuo i da Ministarstvo pravde kontinuirano radi na poboljšanju infrastrukturnih uslova za sudije i tužioce i da je od 2012. do 2019. godine izgradilo i rekonstruisalo više od 200.000 kvadratnih metara prostora, u šta je utrošeno 12 milijardi dinara.

Gradonačenik Vučević je istakao da država, stvaranjem uslova za bolji i kvalitetniji rad antikoruptivnih odeljenja, pokazuje odlučnost da se borba protiv korucpije vodi svakodnevno, sistemski, na zakonit i Ustavom definisan način.

Vučević je rekao i da se nada da će uskoro početi izgradnja Palate pravde u Novom Sadu, čime će biti obezbeđeni najbolji uslovi za funkcionisanje sudstva u tom gradu.

Obilasku renoviranih prostorija antikoruptivnih odeljenja u Novom Sadu prisustvovao je i generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, koji je rekao da je to preduzeće vlasnik zgrade čiji jedan deo koriste antikoruptivna odeljenja i da je uložilo sredstva u rekonstrukciju.

Predsednik Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višem sudu u Novom Sadu Borivoje Pap i rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u tom gradu Vidak Daković istakli su da će bolji uslovi doprineti efikasnijem radu i boljim rezultatima.

Pap je istakao da je od 1. marta 2018. godine do kraja januara 2020. godine to odeljenje rešilo 325 predmeta, od kojih je 276 završeno osuđujućim presudama, dok je Daković naglasio da je od početka primene novog zakona to odeljenje pokrenulo 410 istraga i istražnih radnji protiv 700 lica i da je od toga 280 lica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*