Novi auto-putevi čuvaju živote svih učesnika u saobraćaju

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, da je svaki novi put koji se izgradi i sve što Srbija radi u oblasti infrastrukture, važno zbog veće bezbednosti u saobraćaju.

Mihajlović je u saopštenju istakla da nas Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda podseća na to da te nezgode nisu samo vest i statistika, već nešto što nepovratno menja živote pojedinaca i porodica, posebno onih koji su izgubili svoje najmilije.

Kako je naglasila, država je tu da uradi svoj deo posla, da gradi infrastrukturu, da napravi sistem i pravila, ali da to ne umanjuje odgovornost svakog od nas u saobraćaju, posebno odraslih koji nisu odgovorni samo za sebe, već i za svoju decu, porodicu, prijatelje, kao i za sve druge učesnike u saobraćaju.

„Ako želimo da zaista budemo solidarni sa žrtvama saobraćajnih nezgoda i svima koji su izgubili u saobraćaju nekog svog, treba da pođemo od sebe i da ne dozvolimo da zbog trenutka nepažnje, prebrze vožnje ili nepoštovanja bilo kog pravila, nečiji život bude ugrožen“ – poručila je Mihajlović.

Mihajlović je podsetila na to da je u Srbiji za prethodnih nekoliko godina izgrađeno više od 200 kilometara novih auto-puteva, što direktno doprinosi da se sačuvaju životi, jer se saobraćaj preusmerava sa starih manje bezbednih saobraćajnica.

Statistika o broju saobraćajnih nezgoda u 2018. godini, kako je navela, pokazuje da mere koje se preduzimaju u svim delovima saobraćajnog sistema, od rada na edukaciji, do boljeg nadzora i sankcionisanja rizičnog ponašanja, daju rezultate u povećanoj bezbednosti u saobraćaju.

„Milijarde evra koje ulažemo u izgradnju i obnovu puteva su ulaganje u razvoj, ali i investicija koja čuva živote svih koji se voze našim putevima. Podjednako važna je i obnova naših pruga, jer je železnica jedan od najbezbednijih vidova saobraćaja, ali građani nisu mogli dovoljno da je koriste jer se u nju do pre četiri godine nije ulagalo“ – istakla je Mihajlović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*