Novi hangari za smeštaj vojnih vazduhoplova

napređenje stanja u Ratnom vazduhoplovstvu postignuto je ulaganjem u poboljšanje materijalnog statusa pilota i letača pre svega povećanjem plata, kontinuiranim procesom obuke i usavršavanja, nabavkom modernih vazduhoplova i sredstava, ulaganjima u izgradnju nove infrastrukture i obnavljanjem postojeće na vojnim aerodromima.

Uporedo sa nabavkom novih vazduhoplova poput aviona MiG-29, helikoptera Mi-35, Mi-17 i H-145M, vodilo se računa da se obezbede adekvatni uslovi za njihovo čuvanje i održavanje.

Izgradnja hangara sa akumulatorskom stanicom na vojnom aerodromu „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, iako planirana kao trogodišnji projekat u periodu 2018-2020. godine, završena je pre roka, u 2019. godini.

Namena ovog hangara je da pored smeštaja helikoptera H-145M i Mi-35 omogući održavanje vazduhoplova i stvori kvalitetne uslove za rad, prostor za smeštaj alata i materijala. Neposredno uz objekat hangara, izgrađena je akumulatorska stanica, koja je sa hangarom povezana veznom nastrešnicom, a u kojoj postoji prostor za pregled i servisiranje akumulatora sa potrebnim pratećim sadržajem na sredstvima tehnike koja se nalaze na aerodromu.

Radovi na izgradnji hangara za smeštaj aviona MiG-29 u dežurstvu u Sistemu protivvazduhoplovne odbrane RViPVO na vojnom aerodromu „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, u završnoj su fazi tako da će biti obezbeđeni uslovi za smeštaj aviona, smanjeno vreme potrebno za pripremu vazduhoplova i omogućeno manje naprezanje ljudstva. Takođe, uticaj vremenskih faktora biće sveden na minimum.

Osim novog hangara, vojni aerodrom u Batajnici posle 21 godinu nakon što je  bombardovan za vreme NATO agresije, dobio je modernu svetlosnu signalizaciju na pisti broj jedan, što omogućava njenu bezbednu upotrebu u noćnim i uslovima loše vidljivosti, a radovi se nastavljaju i na pisti broj dva, kao i na rekonstrukciji vodovodne mreže na tom aerodromu.

Od infrastrukturnih ulaganja na civilno-vojnom aerodromu „Morava“ kod Kraljeva u toku je rekonstrukcija armiranih betonskih skloništa za smeštaj vazduhoplova, a realizovana je rekonstrukcija piste i izgradnja sistema svetlosne signalizacije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće da ulažu u razvoj Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i da vode računa o svim resursima kojima raspolažu, jer samo jaka Vojska Srbije garant je mira i stabilnosti svim građanima Srbije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*