Novi Pazar: Na jednog pacijenta stigne još 10 članova familije; Lončar: Situacija pod kontrolom

FOTO TANJUG / LAZAR LAZAREVIC / an
NOVI PAZAR –

Situacija u Novom Pazaru, od srede, kada je Opšta bolnica, prema kojoj gravitira više od 100.000 stanovnika iz ovog grada, Tutina, okoline… sa svih 320 ležajeva uspostavljena u kovid bolnicu, uz pomoć 35 lekara i medicinskih radnika iz cele Srbije sa iskustvom iz prvih redova borbe protiv virusa korona, mnogo je optimističnija.

Od ključnog značaja je to što je konačno uspostavljen sistem po kome su odvojene takozvane zelene od crvenih, odnosno covid zona, organizovane ambulante, laboratorija za testiranje, snimanje pluća, kao i trijažna ambulanta iz koje se pacijenti upućuju na dalje lečenje.

FOTO TANJUG / LAZAR LAZAREVIC / an

A, kako kaže koordinator bolnice Mirsad Đerlek, pre svega je situaciju promenio dolazak lekara i medicinskih sestara i tehničara.

Naime, veliki broj medicinskog osoblja ove bolnice u međuvremenu je zaražen i izbačen iz stroja, a dva lekara u kovid ambulanti, koliko ih je bilo do pre samo par dana, nisu uspevali ni brzo, ni adekvatno da savladaju povećani priliv pacijenata.

Puni efekti svih ovih koraka u, do juče prebukiranoj, bolnici mogu se očekivati narednih dana, jer mnoge pojedinosti preciznog sistema po kome funkcioniše jedna kovid bolnica još se uspostavljaju i rade u hodu, uz asistiranje lekarske ekipe iz Kraljeva i Kragujevca.

U sve ovo osvedočila se ekipa Tanjuga, koja je sa dr Đerlekom sinoć ušla u crvenu zonu bolnice, na dva odeljenja, na kojima je smešteno šezdesetak pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru…

Iako još uvek traje preuređivanje pojedinih blokova, covid pacijenti su zbrinuti u sobama sa po tri do 10 postelja.

Po hodnicima „crvenih zona“ prolazi samo medicinsko osoblje pod zaštitnom opremom, koja se oblači po posebnom protokolu, uz direktna uputstva medicinskog osoblja iz Kragujevca i Kraljeva, a podrazumeva uniformu, skafander, četiri para rukavica, dve maske, zaštitne naočare, hiruršku kapu preko koje je kapuljača od skafandera, vizir, kaljače za noge i čizme.

Zaštitna oprema oblači se neposredno pred ulazak u crvenu zonu, a iz crvene zone izlazi se hodajući unazad, sa prekrštenim rukama na grudima.

Na izlazu je medicinska sestra ili tehničar, koji nose opremu trećeg nivoa zaštite, a pomažu pri svlačenju i odlaganju iskorišćene opreme u vreće za sanitarni otpad, kao i dezinfekciji osoba koje su izašle i to prskanjem hlorom i alkoholom.

Ekipa Tanjuga nastojala je da ne naruši privatnost pacijenata koji primaju terapiju, mir koji vlada u sobama.

Neki od pacijenata poznaju dr Đereleka po glasu, jer je od skafandera nemoguće videti ljude koji ovde pružaju pomoć.

Jedan pacijent na infuziji traži da mu se olakša kašalj, njegov sused govor u našem pravcu, jer vidi kameru, kao da želi da u javnosti „pomogne“ lekarima: „Ne mogu da stignu, sve je puno, prebukirano, ali i mi pacijenti moramo malo da razumemo i da se strpimo. Dali su mi tablete, imamo kiseonik, zbrinuti smo“.

On je jedan od 55 pacijenata u crvenoj zoni internističkog bloka, koji je još uvek u fazi prilagođavanja funkcionalnoj kovid bolnici.

„Pokušali smo da obezbedimo našim pacijentima sve što smo mogli i da im smanjimo tegobe. Respiratora imamo 18, svi rade, pun nam je magacin robe, a ono što nam je do danas nedostajalo su kadrovi“, kaže Đerlek.

Rad lekara i sestara pod zaštitnom opremom je izuzetno težak, po izlasku potpuno mokri, pokušavaju da se rashlade i osveže, a ekipa Tanjuga se uverila da su stručni lekari, sestre, tehničari najpotrebniji ovoj bolnici, a da medicinske opreme i lekova ima i više nego što je potrebno.

kovid, ambulanta, novi, pazar, bolnica, korona

                                                                                                                 TANJUG / LAZAR LAZAREVIĆ

Na ulasku u odeljenje intenzivne nege, gde su najteži pacijenti, i gde je na respiratorima sedam ljudi, od kojih troje na mehaničkoj pumpi, prolazi se ista procedura oblačenja, a skoro svako koga su Tanjugovi izveštači susreli, u prolazu, s nadom pita: „Jeste li vi lekari koji su došli…?“.

Nažalost, tokom boravka u ovom delu bolnice ekipa Tanjuga zatekla se u trenutku kada je još jedan pacijent izgubio bitku sa virusom korona.

Tešku tišinu na odeljenju intenzivne nege prekida samo šuštanje skafandera i zvuci respiratora.

U bolničkom krugu, ispred zgrada, iako je bilo već oko 21 sat, veliki je broj građana.

Stižu pacijenti na testiranje, snimanje pluća… Bolnica radi celu noć.

Policijske ekipe kontrolišu svakoga ko ulazi i u najuži krug puštaju samo pacijente.

Veliki broj članova porodica, rođaka pacijenata, međutim, tiska se ispred trijažne ambulante, ispod prozora internističkog bloka pokušavaju da komuniciraju sa svojim najbližim…

Jedan od ovdašnjih lekara kaže: „Ovde na jednog pacijenta stigne još deset članova familije“.

Zaustavljaju dr Đereleka, on strpljivo sluša, daje uputstva, ponavlja imena i brojeve soba koje mu diktiraju, kaže „doći ću lično“, zove odeljenja, urgira da se dokumentacija o juče preminulom pacijentu iz Tutina što brže obezbedi porodici…

„Ubeđen sam i uveravam građane Novog Pazara i Srbije da ćemo sa snagom i energijom koju sam video kod svojih kolega, kao i kod kolega koji su došli iz pola zemlje, sa opremom koju imamo, punim magacinom i materijalom koji imamo, uspeti da pobedimo ovo zlo“, govori Đerlek, ispraćajući ekipu Tanjuga ispred upravne zgrade bolnice.

Izveštači agencije pozdravljaju se i sa policajcima i devojčicom Eminom, koja sa tatom čeka mamu, medicinsku sestru ispred odeljenja intenzivne nege, ne znajući kada će ona izaći… a kojoj su dali masku, jer se i ispred bolnice i u njenom krugu mogu susresti ljudi bez zaštitnih maski.

Svi razgovori vođeni tokom popodneva sa građanima Novog Pazara i tamošnjim lekarima, vrteli su se oko pitanja ko je i šta je krivo za rasplamsavanje zaraze u Novom Pazaru i gde su greške novopazarske bolnice, od licitiranja šta je opasnije – proslave, kafići, verski i predizborni skupovi.

Na kraju se su, međutim, svi sveli na samo jedno, koje se razmenjivalo od juče: „Kako vama izgleda, čini li se vama da je stanje već danas bolje…?“.

Lončar: Situacija u Novom Pazaru pod kontrolom

Situacija u Novom Pazaru je pod apsolutnom kontrolom, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da su u bolnici u tom gradu timovi zdravstvenih radnika iz Kragujevca, Beograda, Kraljeva, Jagodine, Ćuprije.

On je naglasio da su timovi upućeni u Novi Pazar kako bi pomogli svojim kolegama u borbi protiv virusa korona, jer je Opšta bolnica u tom gradu potpuno pretvorena u kovid bolnicu.

„U Novom Pazaru je mnogo bolje nego što je bilo. Nadam se da će se smanjiti broj pacijenata i da ćemo imati bolje rezultate“, rekao je Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Ministar je naglasio da je država uradila sve što je do nje – obezbedila dovoljno lekara i sestara, kompletnu opremu.

Lončar je ukazao i da Opšta bolnica i Dom zdravlja koji se nalaze u istom dvorištu imaju više do 1.200 zaposlenih lekara i medicinskih sestara.

„Više od 130 lekara i sestara smo zaposlili samo od maja ove godine u Novom Pazaru“, rekao je Lončar.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*