Novi pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta

Novi Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta biće gotov do 25. maja, a za povredu deteta na tim mestima odgovornost će ubuduće snositi vlasnik igrališta, što su najčešće lokalne samouprave.

U Srbiji trenutno ne postoji propis kojim se detaljno definiše kakva oprema na igralištima za decu mora da postoji, kaže za Tanjug pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević, i dodaje da je ta oblast do sada bila regulisana Zakonom o bezbednosti proizvoda, prenosi RTV.

Zato je, navodi Starčević, ovim pravilnikom tačno određeno mesto gde mogu da se nalaze dečija igrališta, sadržaj informativne table na ulazu, vegetacija, odnosno biljke koje se nalaze na njima, ali i eventualno postavljanje ograda ukoliko se radi o zonama u blizini saobraćajnica.

Kada Pravilnik bude usvojen, što se očekuje u junu, a nakon javnih rasprava koje će se održati od 10. do 25. maja u Zrenjaninu, Kragujevcu, Užicu i Beogradu, oprema na igralištima moraće da bude od prirodnih materija u kombinaciji sa plastikom, a sprave za igru neće smeti da budu više od tri metra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*