Novi pravilnik o dečijim igralištima

Svako javno igralište imaće određenu zonu pada koja će morati da bude prekrivena specijalnom podlogom da se deca ne bi povredila, onaj ko postavi igralište moraće i da se stara o njemu i održava opremu, ali i da odgovara ukoliko se neko dete povredi.

Ovo su najvažniji detalji novog Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, na kome radi Ministarstvo privrede i koji će biti završen u maju ove godine. Prema novom pravilniku, sva dečja igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi moraće da budu napravljena po strogim standardima.

Kako najavljuju iz Ministarstva, a prenosi „Blic“, očekuje se da će primena pravilnika početi mesec, dva posle usvajanja. On će biti obavezan pri projektovanju i izgradnji novih igrališta. Međutim, za igrališta koja već postoje biće određen prelazni period od dve do pet godina za prilagođavanje, jer je „potrebno vreme da se uklone i zamene svi rekviziti koji neće moći da zadovolje zahteve pravilnika“.

Obavljaće se redovna kontrola opreme i celokupnog igrališta, koju će najverovatnije sprovoditi Ministarstvo. U Ministarstvu privrede navode i da će odgovornost za stanje igrališta, ali i moguće incidente, snositi vlasnik dečjeg igrališta (u većini slučajeva to će biti lokalna samouprava).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*