Novi premijer Bugarske najavio zaokret u odnosu prema Severnoj Makedoniji

Izvor: Nikolay Doychinov/AFP

Novi bugarski premijer Kiril Petkov nagovestio je da će Sofija prekinuti opstrukciju nastojanja Severne Makedonije da se pridruži EU kada, narednih nedelja, njegova vlada stupi na dužnost.

Petkov je takvo obećanje dao u intervjuu, koji danas objavljuje Fajnenšel tajms, potvrdivši privrženost Bugarske NATO i Zapadu.

„Mi smo na pravoj strani politike NATO i EU, 100 odsto… Predložićemo novi proces [o Severnoj Makedoniji, veoma brz, sa ograničenim vremenskim okvirom, dug samo šest meseci“, rekao je Petkov, u intervjuu koji je vođen pre nego što je 13. decembra potvrđen za premijera.

FT piše da do zaokreta dolazi nakon što je Bugarska prošle godine stavila veto na pregovore Severne Makedonije o pristupanju EU zbog sporova oko istorije i identiteta. Kritičari su tada optužili bivšeg bugarskog lidera desnog centra Bojka Borisova da je pribegao nacionalizmu, kako bi skrenuo pažnju sa višemesečnih protesta protiv organizovanog kriminala i korupcije koji su pod njegovim nadzorom.

Borisov je, dodaje list, svrgnut na izborima u aprilu, ali neuspeh u dogovorima o koaliciji doveo je do novih izbora u julu i ponovo u novembru, kada je centristička partija Nastavljamo promene (PP) Kirila Petkova osvojila oko četvrtinu glasova.

Podsećajući da su Petkov i njegovi koalicioni partneri, Socijalistička partija, antieelitistička stranka Ima takvih ljudi (ITN) turbo-folk zvezde Slavija Trifonova i liberalni predizborni savez Demokratska Bugarska, postigli dogovor o koalicionoj vladi, FT prenosi izjavu Petkova da će nova vlada postaviti razgovore sa Severnom Makedonijom na nove osnove.

„Mi ćemo koristiti radne grupe da se nađu rešenja o pitanjima kao što su zajedničke ekonomske aktivnosti, infrastruktura, kultura i istorija“, rekao je on.

List podseća i da je bivša jugoslovenska republika Makedonija promenila ime iz Republika Makedonija u Severna Makedonija, kako bi rešila spor oko imena države sa Grčkom, koja je zbog toga godinama blokirala Skoplje na putu ka EU, ali su se u međuvremenu pogoršali odnosi Sofije i Skoplja.

Mnogi Bugari osporavaju postojanje zasebnog makedonskog identiteta i jezika i neke događaje koji datiraju iz Drugog svetskog rata, navodi list i dodaje da se Petkov suočava sa izazovom oblikovanja politike svoje vlade prema Severnoj Makedoniji.

Zagonetni lider ITN Trifonov je uoči izbora negovao imidž ukorenjen u romantičnom nacionalizmu, koji u Bugarskoj podrazumeva i tvrdnju da je Severna Makedonija etnički i kulturno Bugarska, a njegovoj stranci koalicionim dogovorom pripalo je mesto ministra inostranih poslova i ministra energetike, navodi FT.

List dodaje i da je nedavna anketa Galup internešenela pokazala da manje od deset odsto Bugara direktno podržava težnje Severne Makedonije da postane deo EU, dok više od 70 odsto podržava veto Bugarske na pristupne pregovore Skoplja dok se bilateralni nesporazumi ne reše.

Petkov je rekao da je ITN konstruktivan partner u koalicionim pregovorima i da će oblasti o kojima se razgovaralo poslednjih meseci ostati na stolu.

„Na primer, u makedonskim udžbenicima Bugarsku ne treba nazivati fašističkom“, rekao je on, aludirajući na makedonske opise bugarskih trupa koje su okupirale ili, po bugarskom mišljenju, oslobađale i upravljale onim što je danas Severna Makedonija tokom četrdesetih godina 20. veka.

Petkov je rekao da će se njegova spoljna politika fokusirati na sprečavanje oružanih sukoba „bilo gde u susedstvu“, ali da zemlja ostaje usidrena na Zapadu.

„Želimo aktivnu i posvećenu ulogu Bugarske i u EU i u NATO. Ne želimo više da budemo loše dete u zadnjem delu učionice“, dodao je.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*