Novi presek: SNS 62,5; SPS-JS 10,7; SPAS 4,1

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
BEOGRAD –

Novi presek IPSOS-CESID na osnovu 43,7 odsto obrađenog uzorka: SNS 62,5; SPS 10,7; Aleksandar Šapić 4,1; POKS 2,9; Suverenisti 2,6; METLA 2,5; SRS 2,1, SVM 2,1. PSG 1,8; Zavetnici 1,7; UDS 1,1, ZDP 1,1

Prve procene mandata: SNS -180 , SPS-JS 30 , Aleksandar Šapić 11 , te četiri manjinske liste – SVM 8 , Albanska demokratska alternativa 4 , Zukorlić 3, SDA Sandžaka 2.

Prema prvim procenama izbornih rezultata Ipsosa i Cesida lista „Aleksandar Vučić – za našu decu“ osvojila je 62,7 odsto glasova, lista SPS-JS 10,6 procenata, dok je iznad cenzusa za sada još SPAS Aleksandar Šapića sa 4,1 odsto.

Marko Uljarević iz Ipsosa rekao je da, izuzimajući stranke manjina kojima je potreban prirodni prag, za sada nijedna lista ne prelazi cenzus.

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Realnu šansu ima POKS, koji je sada na 2,8 odsto. Realne šanse ima i Pokret ‘Metla 2020’ sa 2,5 odsto, a na tom procentu se nalaze i Suverenisti“, rekao je Uljarević za TV Pink.

„Ali, moraćemo da sačekamo potpunu realizaciju uzorka, da vidimo šta će se dešavati sa glasovima sa KiM i iz inostranstva. Ovo su indikativni rezultati“, dodao je Uljarević.

On je naveo da, s obzirom na uzorak od 52,2 odsto, još nema precizne procene izlaznost, jer ona zavisi odakle dolaze novi glasovi, sa manjih ili većih biračkih mesta, pa će preciznijih podataka biti nakon što budu poznati finalni rezultati o broju ljudi koji su glasali na KiM ili u inostranstvu.

Uljarević je dodao da se, prema rezultatima istraživanja pre izbora, očekivalo da će PSG Sergeja Trifunovića imati bolji rezultat, odnosno očekivala se njihova realna šansa da uđu u parlament.

Faktor plus: SNS oko 60 odsto glasova, SPS do 13

Direktor Agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor Plus, Vadimir Pejić, izjavio je večeras da očekuje da će SNS imati najviše glasova, između 59 I 60 odsto, što je ta agencija, koja je jedina i prognozirala ishod izbora, procenila pre izbora.

Sledi SPS sa dvocifrenim rezultatom do 13 odsto, kaže Pejić i prognozira da ulasku u parlament mogu da se nadaju i Pokret slobodnih građana i Šapićeva koalicija SPAS, kaže Pejić.

On smatra da je izlaznost građana, koja, prema procenama SNS, prelazi 50 odsto, veoma dobra i da će dati legitimitet ovim izborima.

To je važno, jer nas očekuju pregovori o Kosovu, rekao je Pejić za Prvu tv.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*