Novi Sad 2022. postaje EPK: Godina titule u znaku programskih lukova

NOVI SAD: Novi Sad uveliko odbrojava dane kada će postati Evropska prestonica kulture i to kao prvi grad koji je poneo tu prestižnu titulu ispred zemlje kandidata za EU, a veći deo programa će u godini titule biti raspoređen u osam programskih lukova.
e
Foto: EPK

Tokom čitave 2022. godine, grad će se predstaviti kroz više od 1.500 kulturnih događaja, uz učešće oko 4.000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika. Novosađani i Novosađanke, ali i svi turisti, mogu da se upoznaju sa programima i širom grada, a veći deo projekata koji će biti realizovani u godini titule dostupan je na zvaničnom sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” – novisad2022.rs.

Godina titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu počinje programskim lukom „Doček”, čiji je vrhunac svečano otvaranje 13. januara 2022. godine, koje će obeležiti multimedijalna predstava „Zeniteum: 2022” na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja će kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke: Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića. Svečano otvaranje obeležiće i velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena”u holu Studija M, kao i izložbe koncerti i performansi na više od 50 lokacija u gradu, koji će početi već 12. januara, a planirani su i za 13, 14 i 15. januar. Prethodno će već 31. decembra biti izvedena predstava „Tesla izumetnik” Srpskog narodnog pozorišta na Trgu slobode, odakle će krenuti i povorka u okviru festivala svetla „Tesla – svetlosna galerija”, sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave 31. decembra i 1. januara, gde će biti i brojni koncerti.

Programski luk „Seobe”, koji počinje na Dan grada Novog Sada, 1. februara i traje do 20. marta 2022. godine, otvara opera Srpskog narodnog pozorišta „Vladimir i Kosara”, dve velike izložbe koje prvi put na jedinstven način pričaju priču o istoriji Novog Sada – jedna u izvedbi Muzeja Grada Novog Sada i druga u Muzeju Vojvodine, a planirano je niz zanimljivih programa. „Budućnost Evrope” programski luk, u trajanju od 20. marta do 15. maja 2022. godine, obuhvata programe dece i mladih i za decu i mlade. Žensko stvaralaštvo slavi i promoviše programski luk „Heroine” od 16. maja do 12. juna 2022. godine, gde se, između ostalog, izdvaja jedinstveni multimedijalni program „Mileva”, zbog kog se renovira Muzej grada Novog Sada…

Programski luk „Tvrđava mira”, koji traje od 17. juna do 17. jula 2022. godine, zatvoriće premijera filma „Liberta – rađanje grada“ prva filmsko-epska saga o Novom Sadu. Prethodno će u okviru tog programskog luka biti realizovane izložbe, koncerti… „Dunavsko more”, programski luk, koji traje od 22. jula do 21. avgusta 2022. godine, kroz kulturu i umetnost će se baviti ekologijom i kulturnim nasleđem Dunava. „Kaleidoskop kulture”, programski luk koji se već četiri godine unazad realizuje, tokom 2022. godine biće održan od 1. septembra do 7. oktobra, uz brojne programe, prestave, izložbe… Programski luk koji se bavi alternativnim pokretima u kulturi „Druga? Evropa”, od 8. oktobra do 27. novembra 2022, donosi programe kao što su izložba „Uroš Predić za sve“ u Galeriji Matice srpske, mjuzikl „Moj glas putuje” u kulturnim stanicama i centrima nadomak grada, jedinstven pozorišni festival jezičkih manjina sveta „Sinergy” u Novosadskom pozorištu…

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*