NOVI SAD DOMAĆIN SVETSKOG PRVENSTVA U GIREVOJ SPORTU

GRAD NOVI SAD

Svetsko prvenstvo u girevoj sportu (Kettlebell sport) koje okuplja 500 reprezentativaca iz 31 zemlje sveta, počelo je danas u maloj sali Sportsko-poslovnog centra „Vojvodina“ i trajaće do 10. novembra. Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović koji je istakao da prvenstvo predstavlja dobar način da se tradicionalni ruski sport, koji predstavlja deo ruske istorije promoviše i popularizuje u Srbiji.

GRAD NOVI SAD

– Grad Novi Sad, Omladinska prestonica Evrope i buduća Evropska prestonica kulture, narednih dana biće i cetar girevoj sporta. Kada pobedite prestonicu Danske, Kopenhagen, u kandidaturi za dobijanje jednog svetskog sportskog takmičenja, onda je to svakako razlog za ponos, a dolazak velikog broja reprezentativaca, trenera, sudija i delegata iz celog sveta predstavlja priliku da se Novi Sad još jedan put predstavi kao dobar domaćin, grad sporta, kulture i plemenitih ljudi– rekao je Aleksandar Petrović.

GRAD NOVI SAD

Girevoj sport (Kettlebell sport) je ruski tradicionalni sport i jedan od fizički i mentalno najzahtevnijih na svetu, a kao takav uveden je u fakultativni program svih osnovnih škola u Ruskoj Federaciji, a u Sibirskom nacionalnom univerzitetu za fizičku kulturu postoji katedra za taj sport. Rusko zvono (Kettlebell )je tradicionalni ruski rekvizit za vežbanje koji datira još iz carske Rusije, izgleda kao obična kugla izlivena od gvožđa sa ručkom, a kako je težište pomereno i nalazi se u kugli, a ne u dršci, mišići leđa i trbušni mišići nalaze se u stalnom naponu.

Prema prognozi Međunarodnog saveza za girevoj sport (IUKL), na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu očekuje se rekordan broj reprezentativaca, sudija, delegata i trenera, odnosno preko 3000 posrednih i neposrednih učesnika takmičenja. Takmičenja se odvijaju u juniorskoj, seniorskoj i veteranskoj kategoriji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*