Novinarima Mariji Reši i Dmitriju Muratovu Nobelova nagrada za mir

Reša i Muratov (Foto Beta/AP)

OSLO – Novinari Marija Reša sa Filipina i Dmitrij Muratov iz Rusije dobitnici su Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu, saopštila je danas predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

Reša i Muratov odlikovani su zbog „hrabre borbe za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji”, dodala je Rajs-Andersen na konferenciji za novinare.

„Istovremeno, oni su predstavnici svih novinara koji se zalažu za te ideale u svetu u kojem se demokratija i sloboda medija suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima”, navela je ona, prenosi Tanjug.

Prestižnu nagradu prati zlatna medalja i novčana nagrada u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto više od 1,14 miliona dolara.

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je preminuo 1895. godine.

Prošlogodišnja nagrada pripala je Svetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija, koji je osnovan 1961. godine s ciljem borbe protiv gladi širom sveta.

Taj ogranak Agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, sa sedištem u Rimu, pohvaljen je tada zbog nastojanja da se spreči upotreba gladi kao oružja za rat i sukobe.

Do sada su proglašeni ovogodišnji pobednici Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu, fiziku, hemiju i književnost.

Sledeće nedelje biće proglašen dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*