Novo vojno vozilo nosiće ime po Miroslavu Lazanskom

„Lazanski“ bi fizički trebalo da bude sličan „lazaru 3“ (printskrin)

Novo vozilo srpske vojske, koje bi moglo da ponese ime pokojnog vojnog komentatora „Politike” i ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog, biće modifikovana verzija postojećeg „lazara 3“. Glavna razlika između „lazara 3“ i „lazanskog“ biće top, javlja RTS.

Ovo vozilo bi trebalo da ima top 30 puta 173 milimetra, sa odgovarajućom municijom koju pravi „Sloboda“ u Čačku, mitraljez i dva lansera za savremene protivoklopne vođene rakete. To će biti nastavak „lazara 3“.

„Pored dobre vatrene podrške koje može da ostvari, zaštiti ljudstvo od kalibara 12,7 milimetara s prednje strane i municije kalibara 7,62 milimetra s bočnih strana“, navodi major Vojske Srbije Aleksandar Grujić.

Top je višenamenski. Za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama i ostalo. On koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna da probije i oklop lakih tenkova.

„Dakle, pruža dobre manevarske sposobnosti, zaštitu ljudstva i dobru vatrenu podršku“, dodaje Grujić za RTS.

„Lazanski“ bi fizički trebalo da bude sličan „lazaru 3“, ali pretpostavlja se da će prilikom ispitivanja biti nekih korekcija koje će biti uslovljene ugradnjom naoružanja i novom elektronikom.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*