Novosađanin optužen za trgovinu ljudima pred sudijom 3. novembra

Suđenje D. P. (80) iz Novog Sada, optuženom za trgovinu ljudima, biće nastavljeno 3. novembra, saznaje “Dnevnik”.

Naime, zbog promene postupajućeg sudije, suđenje je moralo da počne ispočetka jer je sudija kojoj je bio dodeljen ovaj slučaj u međuvremenu prešla da radi kao sudija za maloletnike, te je slučaj dodeljen drugoj sudiji.

Do sada, osim pripremnog ročišta, pred novom sudijom, 6. jula održan je jedan glavni pretres, na kom je za 3. novembar zakazan naredni.

Podsetimo, optužnica protiv D. P. podignuta je 17. avgusta prošle godine, nakon završene istrage zbog pomenutog krivičnog dela u odnosu na šest oštećenih lica. Za krivično delo za koje se tereti zaprećena je kazna zatvora od najmanje pet godina.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji s Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, uhapsili su D. P. 23. marta prošle godine, a javnost je o svemu saznala dan kasnije kada je objavljen snimak na kojem se vidi kako pripadnici MUP-a takozvanim ovnom razvaljuju vrata na više lokacija u Novom Sadu gde su se pružale usluge masaže. Na snimku se čuje kako policajci, nakon ulaska u stanove, viču: „Policija, lezi dole”, a potom se vidi muškarac, verovatno „klijent”.

Kako je tada saopšteno, njemu se stavlja na teret da je zloupotrebom teških prilika vrbovao i eksploatisao žene radi prostitucije, odnosno za pružanje seksualnih usluga klijentima u njegovim improvizovanim salonima, na četiri lokacije u Novom Sadu. U cilju zaštite žrtava seksualne eksploatacije, javni tužilac je oštećenim licima rešenjem odredio status posebno osetljivih svedoka.


Kućni pritvor

D. P. se od hapšelja 23. marta prošle godine nalazio iza rešetaka da bi mu, a kako je za “Dnevnik” potvrđeno u novosadskom Višem sudu, 21. marta kazna pritvora zamenjena blažom merom zabrana napuštanja stana, odnosno kućnim pritvorom koji je još uvek na snazi.


Žene koje je angažovao pružale su, kako je za naš list u pismu “Dnevniku” potvrdio sam D. P. (puno ime i prezime poznato redakciji), isključivo usluge masaže na više lokacija u gradu. Usluge su nuđene preko oglasa, a prvi kontakt bi bio telefonski, nakon čega bi se dogovarali u vezi sa masažom, a tek potom bi mušterija dolazila na adresu. Kada bi klijent došao ispred lokala, trebalo bi ponovo da pozove, da bi proverio, kako u pismu navodi D. P., “da li je završena masaža sa ranijim klijentom, jer su bili u pitanju mali lokali”.

– U tim malim lokalima su se radile masaže koje su trajale od 45 minuta do sat vremena i cena masaže je bila 2.000 dinara, kao i u svim drugim salonima – naveo je u jednom od pisama optuženi.

Inače, D. P. je pisao iz pritvora “Dnevniku” u više navrata i u pismima isticao da je sud taj koji treba da utvrdi da li su te žene bile u teškoj materijalnoj situaciji, a on to koristio, pa ih vrbovao i eksploatisao.

– Istine radi, a što nije sporno, u salonima je radilo, u svim periodima, ukupno sedam maserki, od kojih je jedna dobila otkaz. Posle pet meseci raspisan je oglas za prijem umesto nje, na koji se javilo sedam žena, od kojih je jedna, eventualno, trebalo da bude primljena – pojašnjava u jednom od pisama D. P. i naglašava da su to bili saloni za masažu, a ne bordeli, kako novinari žele da prikažu.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*